Sumber-Sumber Coenzyme-Q10 Yang Perlu Anda Ketahui | Winichelen Wongkin

Co-enzyme Q10 juga dikenali sebagai 'ubiquinone', yang merupakan bahan larut lemak yang mana ia banyak di dapati di sel badan kita .

CoQ10 merupakan komponen utama dalam proses penghasilan tenaga di Mitokondria, yang merupakan pusat penjanaan kuasa di dalam badan kita. Penghasilan ATP (Adonisine Triphosphate) bergantung kepada CoQ10 ini. Oleh itu, kandungan CoQ10 tinggi di dalam organ penting seperti otak, hati dan jantung. CoQ10 boleh di dapati dalam 2 keadaan, iaitu Ubiquinone (teroksida) dan Ubiquinol (molekul yang dikecilkan)

Seperti yang kita ketahui CoQ10 ini merupakan komponen antiradang yang larut lemak,dan wujud di dalam set sel badan kita. Sumber 1: Diet Diet memainkan peranan penting dalam melengkapkan keperluan CoQ10 dalam badan. Dan penyumbang tertinggi CoQ10 melalui makanan ialah daripada daging, hati dan jantung kerana bilangan CoQ10 tinggi di organ-organ utama. Namun begitu adakalanya makanan itu tidak sesuai atau mendatangkan alergi bila di makan. Sumber 2: Suplemen Memandangkan badan kita mampu untuk menghasilkan CoQ10 sendiri, pengambilan suplemen tidaklah menjadi suatu keperluan. Namun bagi mereka yang mengambil statin, dan juga mengalami masalah yang akan mengganggu sintesis CoQ10 sangat digalakkan. Pengambilan CoQ10 dalam bentuk yang mudah di serap dan berkualiti tinggi mampu untuk membantu tingkatkan kualiti kesihatan.
Pengambilan CoQ10 yang mencukupi menunjukkan keputusan yang memberangsangkan dan meningkatkan taraf hidup kita. Adalah digalakkan untuk mengambil makanan yang kaya dengan CoQ10 atau melalui suplemen dengan memilih brand yang terbaik dan dibawah konsultasi pihak berwajib.

0 Comments