Cara-Cara Mengira Bonus Duit (Cash) Shaklee: Panduan Untuk Ahli Shaklee | Winichelen Wongkin


Sebagai pengedar atau ahli Shaklee yang baru anda boleh terus menjana pendapatan tanpa memerlukan modal. Dan hanya bermodalkan bayaran keahlian iaitu RM35 tanpa ada sebarang cas yang tersembunyi. Dan untuk pengetahuan, Shaklee tidak akan membayar apa-apa komisen kepada pengedar/ahli untuk pendaftaran ahli baru di bawah anda.

Apabila anda mempunyai jaringan pelanggan dan ahli berdaftar yang kukuh pula, anda boleh juga boleh meningkatkan pendapatan dan pangkat. 

Pada entri ini Winy ingin kongsikan bagaimana caranya untuk mengira Bonus Personal (dari belian sendiri), dan apabila ada ahli berdaftar dengan kita yang dikenali sebagai Net Personal Bonus. 

Sebelum itu, buat ahli baru yang belum mengenali bagaimanakah rupa sistem kita boleh berkenalkan DISINI. Dan bagi yang tertanya-tanya apakah kelebihan-kelebihan yang boleh anda perolehi apabila berdaftar sebagai ahli Shaklee boleh rujuk DISINI.

Dan untuk pengetahuan semua Shaklee sudah pun bantu kita untuk mengira bonus ini secara terperinci. Bahkan ada penyata bonus yang boleh ada muat turun melalui sistem Shaklee. Namun bagi yang baru ingin memulakan perniagaan, anda boleh jadikan ini sebagai panduan untuk mencapai target jualan atau belian anda. 

Antara istilah yang anda perlu ketahui sebelum kita belajar secara lebih mendalam adalah:-

PUV - Personal Unit Volume (Mata belian/jualan sendiri)
PV - Personal Volume (Jumlah belian/jualan berdasarkan UV)
PB - Personal Bonus (Bonus belian/jualan sendiri)
NPB - Net Personal Bonus (Bonus ahli berdaftar di bawah kita) 

Cara-Cara Mengira Bonus Duit (Cash) Shaklee: Panduan Untuk Ahli Shaklee | Winichelen Wongkin
Contoh UV dan PVAnda boleh lihat sendiri bonus semasa di ruangan Business Center seterusnya ke Bonus Statement (Penyata Bonus)
  
Cara-Cara Mengira Bonus Duit (Cash) Shaklee: Panduan Untuk Ahli Shaklee | Winichelen Wongkin


Bila ada muat turun penyata atau slip bonus Shaklee, korang akan nampak penyata seperti ini. Kepada sesiapa yang ingin menjadikan Shaklee ini sebagai salah satu tempat menjana pendapatan, slip inilah yang anda perlu kemukakan kepada pihak bank apabila ingin membuat pembelian rumah, kereta dan lain-lain. (Berdasarkan kelayakan anda) 


Cara-Cara Mengira Bonus Duit (Cash) Shaklee: Panduan Untuk Ahli Shaklee | Winichelen Wongkin
Cara-Cara Mengira Bonus Duit (Cash) Shaklee: Panduan Untuk Ahli Shaklee | Winichelen Wongkin

Berikut merupakan pecahan bonus yang Shaklee sudah tolong untuk kira siap-siap untuk tiap ahli berdaftar. Sangat memudahkan pengedar sebenarnya. Namun, selepas ini korang juga boleh mengira dengan sendiri. 

Secara umumnya bonus duit Shaklee ini dikira dari jumlah peratusan jualan atau belian produk. Apabila anda mencapai sesuatu peratus, iaitu minima 150 UV atau anggaran jualan/PV ialah RM500 dan ke atas sebulan maka anda layak untuk menerima bonus yang akan dikreditkan terus ke dalam akaun masing-masing tiap 14hb setiap bulan.

UV - Tentukan PERATUS kelayakan bonus
PV - Tentukan NILAI bonus dalam Ringgit Malaysia Cara-Cara Mengira Bonus Duit (Cash) Shaklee: Panduan Untuk Ahli Shaklee | Winichelen WongkinKita mulakan dengan pengiraan personal bonus.

Andaikan anda berjaya mencapai 150 mata/UV maka anda layak untuk dapatkan 5%.

Saya akan ambil contoh RM500 sebagai jualan ataupun PV untuk menunjukkan perbezaan bonus. Tapi yang sebenarnya bila % tinggi sudah pasti jualan atau PV juga tinggi kan. 

A - 150 UV iaitu 5% dan 500 PV maka, 500 X 5% = 'RM25.00'
Jika mencapai 300 PUV maka layak 8%, maka 500 X 8% = 'RM40.00'

Dan begitulah untuk untuk peratusan bonus seterusnya. 

Sekarang kita akan mengira untuk bahagian net personal bonus pula. Untuk ingatan bersama, jika ahli berdaftar di bawah kita sudah layak untuk mendapat bonus maka peratusan bonus kita dapat dari ahli berdaftar itu sudah berkurang. (Over ride bonus) Ini sebagai ganjaran untuk sokongan dan perkhidmatan yang kita tawarkan. (Coaching, Bantu urus stok, Penghantaran, etc)


A - PUV 150/PV 500
B - PUV 150/PV 500 (layak mendapat bonus 5%)

Maka GUV - Mata kumpulan akan menjadi 300, dan layak mencapai 8%.

Maka, 500 X 8% = 'RM40.00' Personal bonus. Dan NPB ialah 8% - 5% = 3%.
Kita hanya perolehi 3% dari belian ahli itu. 

500 X 3% = RM15

Oleh yang demikian jumlah bonus yang anda miliki ialah, RM40 + RM15 = RM55

Jika ada 5 ahli berdaftar dan semua layak untuk mencapai 5% bonus bagaimana pula? 

Kita akan kira jumlah dari 5 orang ini. 

150 x 5 = 750 uv + puv kita 150 = 900 GUV 
Dan berdasarkan jadual peratusan bonus kita akan layak untuk mendapatkan 11% bonus. 

Maka untuk bonus sendiri kita akan dapat 500 X 11% = RM55, seterusnya untuk downline 11% - 5% = 6%

Kita akan dapat 500 X 6% = RM30, RM30 X 5 orang = RM150. Jumlah sebenar bonus kita ialah RM55 + RM150 = RM205.

Anda juga boleh lihat contoh ini, 

Cara-Cara Mengira Bonus Duit (Cash) Shaklee: Panduan Untuk Ahli Shaklee | Winichelen WongkinAgak memeningkan namun bila sudah biasa untuk mengira, ia akan buat kita lebih senang untuk mencapai target. Selamat belajar semua!

Cara-Cara Mengira Bonus Duit (Cash) Shaklee: Panduan Untuk Ahli Shaklee | Winichelen WongkinJika ingin berdaftar bersama kami boleh klik butang INI. 

Juga boleh buat bacaan lanjut mengenai produk kami DISINI. 


0 Comments