Wednesday, 20 March 2019

Perbezaan Antara Whiteheads, Milia Dan Fungal Acne: Cara Mengatasi | Winichelen Wongkin


PERBEZAAN ANTARA WHITEHEADS, MILIA DAN FUNGAL ACNE: CARA MENGATASI

Topik ni sememangnya menarik dan ramai yang nak tahu perbezaan ketiga-tiga ni sebanya bila di lihat dengan mata kasar nampak sama saja kesemuanya.

Ciri utama ialah bintik bintik kecil dan kasar di atas wajah dan berwarna keputihan.
Dan kali ni Winy mau kongsi macam mana caranya untuk mengenali mereka ini.
Namum, peringatan awal ini hanya self-diagnose. Untuk kepastian semestinya ke pakar dermatologist sendiri dan di lihat menggunakan mikroskop untuk tahu dengan lebih jelas.

PERBEZAAN ANTARA WHITEHEADS, MILIA DAN FUNGAL ACNE: CARA MENGATASI

🌺 WHITEHEADS
Secara umumnya whiteheads ni ialah gabungan minyak peluh dan kulit mati.
So basically whiteheads is clogged pores, minyak, peluh yang terperangkap dan terperangkap di bawah lapisan kulit dan susah untuk keluar.
Ini berlaku bila kulit kita keluarkan peluh yang sangat banyak dan apabila kejadian ini berlaku badan cuba untuk stabilkan dan lembapkan kulit sehingga lebih banyak minyak muka yang keluar. Selain itu ini di sebabkan kulit yang terlalu kering dan penggunaan prodak yang kasar dan buatkan kulit jadi kering.
Whiteheads tidak akan buat kita rasa sakit dan bengkak. Malah senang untuk di keluarkan mengguakan pemicit. Tetapi lagi baik jika pakar yang buat agar tidak merosakkan permukaan kulit.
Cara merawat whiteheads ni ialah dengan menggunakan checmical exfoliation atau penghakisan kimia menggunakan prodak yang ada AHA, cycilic acids. Dan yang paling penting ialah minum banyak air dan kekal hidrasi.

PERBEZAAN ANTARA WHITEHEADS, MILIA DAN FUNGAL ACNE: CARA MENGATASI

🌺 MILIA
Atau yang sering kita dengar biji biji kolestrol. Ini ialah lebihan protin di bawah kulit yang di panggil keratin. Milia ini bukan di sebabkan oleh infeksi atau masalah sebum yang berlebihan tetapi berlaku jika kita terlalu stress, tidak cukup rehat dan masa untuk penggantian sel kulit baru menjadi lambat.
Ada juga kajian yang mengatakan ini di sebabkan oleh faktor genetik.

Cara mengenali milia ini sangat mudah kerana hanya berlaku di sekeliling mata. Bintik bintik di sekeliling mata berwarna putih tidak sakit dan tidak boleh di picit.Jika di picit akan buatkan kulit menjadi luka.
Cara merawat ialah dengan kurangkan stress dan bantu kulit untuk pecerpatkan penggantian sel kulit baru. Atau gunakan hycloric acid. Sapu pada kapas dan dab dab pada bahagian mata. Dan jika berjumpa dermatologist mereka akan cadangkan untuk membuangnya dengan laser treatment.

PERBEZAAN ANTARA WHITEHEADS, MILIA DAN FUNGAL ACNE: CARA MENGATASI

🌺 FUNGAL ACNE
Tidak lain tidak bukan ini di sebabkan oleh infeksi yeast yang di panggil malassezia. Bukanlah di sebabkan oleh skincare, clogged pores, peluh atau daripada moisturizer.
Sangat tricky sebabnya kadang-kadang kelihatan seperti whiteheads tetapi akan rasa gatal, bintik bintik yang sangat banyak.

Penggunaan antibotik juga tidak berkesan untuk fungal acne, dan kes yang teruk akan buatkan dia menjadi lagi banyak. Susah untuk di buka sebab bahan bahan dalam skincare juga mungkin akan buatkan fungal acne menjadi teruk.

Tetapi boleh di rawat jika berjumpa dengan pakar kulit dan lihat apa bahan bahan yang boleh di letak pada muka atau tidak.

Harap info ini membantu.

Sila #SHARE dan #LIKE juga supaya ramai yang dapat info menarik ini.
Continue Reading

Sunday, 10 March 2019

My Push Factor | Winichelen Wongkin

MY BIG WHY | WINICHELEN

Semua yang kita buat semestinya ada sebab kan. 

Begitu la juga kenapa Winy pilih untuk joined dan buat bisnes Shaklee. 

Lahir bukan dari keluarga yang senang.

Both parents tidak bekerja, sekolah mereka pun tidak tinggi. Tapi tangan tu la yang besarkan dan banyak berkorban untuk Winy. And still I am so proud and grateful for them. 

Dan tu la asbab utamanya Winy tidak putus asa untuk buat Shaklee kerana ada harapan yang tinggi di hati untuk hadiahkan tiket percuma melancong untuk mereka berdua, nak bagi elaun yang besar di usia emas dorang. 

Selalu terkenang takkan la umur sudah lanjut pun masih tengok dorang berpenat lelah. Dan tiap malam mesti berdoa yang umur mereka di panjangkan lagi, Winy belum dapat beri yang selayaknya mereka dapat. 

Winy mau tengok dorang duduk rumah dan berehat. Tapi mau suruh duduk rumah kalau tiada apa yang kita beri sedih la kan. 

Next Winy mahu beri the best education untuk adik adik Winy. Kalau dulu saya dan kakak tidak dapat rasa semua tu, now Winy mau bagi yang terbaik untuk adik-adik. 

That’s why I dont care and I don’t bother about what people think about me. I crave for success more than anyone else! 

Some more Winy tak target untuk kerja sampai mati, Winy mau capai financial freedom semuda yang boleh. Nak tengok anak anak membesar depan mata bila ada keluarga sendiri nanti nak penuhkan stickers world map yang Winy sentiasa bayang dengan melancong di serata dunia. I want to write my own stories, that I proud of it. Mau tulis buku kisah hidup sendiri. 

And I couldn’t see it even if I am working for a lifetime. That’s why Shaklee is the best opportunity for me. 

Wont ask much from your guys, just send me your prayer and support me spiritually that Elysian Empire (my beloved business partners) will fly higher and I can hold the Master Coordinator’s title. 

Adios, 
W I N I C H E L E N | Shaklee Business Leader

#KSMBigWhy
Continue Reading

Saturday, 2 March 2019

Fakta Mengenai Shaklee | Winichelen Wongkin

FAKTA MENGENAI SHAKLEE | WINICHELEN

Wahh... Lepas doula douli, antivac, sekarang ni panas ye orang bercakap pasal Shaklee. Thank you for the free advertisement and promotion of our products.
Baiklah, since dah jadi isu panas ni, saya nak share sesuatu pasal Shaklee.
1. Shaklee tak pernah claim boleh sembuhkan penyakit.
In fact, semua SID ditegah untuk overclaim. Kami dilarang untuk menulis di mana² bahawa produk Shaklee mampu mengubati penyakit. Kalau sakit kena jumpa doktor, bukan makan suplemen.
2. Shaklee has been around for more than 100 years.
Nah. Kalaulah produk Shaklee ni tak bagus, takkanlah dia boleh bertahan selama ni. Kan? Kalau tak bagus setahun dua dah bungkus terus. Tapi Shaklee business is thriving, you guys. There must be something good in this kan kalau boleh bertahan sebegitu lama.
3. Shaklee hanyalah makanan tambahan, bukan ubat.
Kita kena faham ni. From the start lagi Shaklee dah kata yang dia hasilkan vitamin dan makanan tambahan yang berkualiti tinggi. 
Biasalah kan... Orang Malaysia semua benda dipanggilnya ubat. Cuba tanya mak² kita, asalkan yang berbentuk tablet je semuanya ubat bagi dia.

4. Selama lebih 100 tahun kewujudan Shaklee di dunia ni, belum pernah lagi mana² produk Shaklee ditarik balik dari pasaran.
Kenapa? Sebab suplemen Shaklee dihasilkan dari bahan mentah yang premium serta dikawal ketat. Semua bahan yang digunakan tidak mengandungi bahan kimia yang merosakkan sistem badan kita. Punyalah Shaklee nak jaga kualiti bahan mentah dia, dia ada ladang sendiri. Shaklee is beyond organic.
5. Dr. Forrest Shaklee sendiri telah memberi jaminan bahawa produk Shaklee tak akan rosakkan walau 1 pun sel dalam badan kita.
Now you tell me berapa banyak syarikat di dunia ni yang boleh beri jaminan sebegitu? Vitamin C injection yang korang cucuk ke badan korang tu ada jaminan sebegitu ke?
Fikirlah guys, untuk ambil suplemen atau tak, bergantung kepada diri anda sendiri. Tak ada sesiapa pun yang memaksa kita untuk makan vitamin. Kalau kita nak makan 7 biji oren untuk keperluan vitamin c harian kita, who's going to stop us? By all means, please eat the oranges. Kalau x dapat vitamin tu pun at least kita dapat jugak fibre kan?
6. Setiap produk melalui R&D yang mengambil masa bertahun².
Shaklee berbelanja berjuta² dolar untuk tujuan ini supaya apa yang masuk dalam sistem kita betul² selamat. In fact semua suplemen yg dipatenkan ada pelbagai research paper yang kita boleh dapatkan di archive, it's not a secret at all. Bukannya suplemen ni dibuat di dapur rumah siapa².
7. Shaklee dah lama powered atlit² dunia.
Seorang pendaki Everest dah mendaki ke puncak Everest tanpa sebarang tangki oksigen. Korang pernah dengar tak pasal ni?
What about man-powered aeroplane? Si mamat tu ambil suplemen Shaklee dan boleh mengayuh kapal terbang dia untuk satu jarak yang jauh. Ada ramai lagi Olympics medalists yang ambil suplemen Shaklee.
So there you go. Shaklee would never claim that it can cure diseases. It can only HELP you to have a more quality life.
Korang pun kan, kalau nak sensasikan sesuatu benda tu pun, jangan la sampai tak membaca.
credit to supervisor mac19 teacher Jay Kassim
Continue Reading