Monday, 4 February 2019

Ex-Classmates Trip To Desa Cattle Kundasang And Poring Hot Spring| Winichelen Wongkin


EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN


Updating new entry for our one day trip in Kundasang and Poring Ranau yesterday.

Memandangkan sudah ramai yang tahu tempat ni, bukan di Malaysia saja tapi seluruh dunia Winy tidak mau sentuh sangat pasal macam mana nak ke sini.

Tapi entri kali ni memang Winy simpan khusus sebagai kenangan dengan kawan-kawan, sejujurnya ini hanya kali ke-3 Winy jejak kaki di sini. Nama saja orang Sabah tapi ke sini pun jarang betul kan.haha

First and foremost plan kami kali ni memang tidak di plan langsung. Sebanya tidak mahu that typical planning yang sudah rancang berbulan ada yang bertahun tapi tidak jadi juga haha

Dua hari sebelum trip kawan memang ada text kalau free atau tidak ahad tu, dan Winy cakap boleh saja. Nanti inform macam mana since terfikir juga jadi atau tidak pun keluar I am good.

Dan malam sebelum perjalanan sedang tengok movie ESCAPE ROOM, masuk satu text 'esok awal gerak kita p Kundasang' Winy kemain excited haha

Sebab selalunya kalau pun kami dapat keluar sama-sama most of the time pergi makan, karaoke dan hanya jalan-jalan sekitar bandar tapi kali ni rare sebab jauh dari bandar.

Balik rumah pun sudah tengah malam, so tidur hanya beberapa jam saja.

Pagi tu kawan ambil dari rumah dan kami gerak ke ambil kawan yang seorang lagi di rumah dia. Dan kami berlima gerak ke Kundasang dalam jam9.30 pagi. Perjalanan ke sana boleh mengambil masa dalam 1 jam ke 1 jam 30 minit ikut trafik.

Dan macam biasalah semua pun retis tandas jadi memang happening gila nanyi ramai-ramai dalam kereta haha

Dan kalau nak tahu fun fact kami semua ni satu kelas di sekolah menengah dulu. Up until today we still hangout together despite any circumstances.

Dan sesampainya di Kundasang, kami ke pekan untuk mencari makan tengah hari dulu. Not like typical outing yang makan di restoran, kami cari makanan yang ada di gerai gerai dalam tamu dan bungkus.

Memandangkan destinasi pertama ingin ke Desa Cattle so kami naik ke sana dan parking kereta di tepi entrance untuk makan sama-sama sambil nikmati pemandangan.

Usai makan kami pun masuk la ke dalam and of course mesti ambil gambar banyak-banyak dan tujuan utama ke sana nak makan ICE-CREAM haha

Susu tu boleh saja beli di luar tapi ice cream ni tak. Dan malangnya hari tu hanya ada vanilla flavour. So semua pun makan perisa yang sama haha Harga ice cream tu RM5.30

Dah puas pusing kami pun ke Poring, Ranau tidak juga di rancang untuk mandi tapi sebabkan perjalanan kali ni hanya follow the flow bawa baju lebih juga haha Kalau ada sungai yang boleh berenang pun tiada masalah.

Dari Kundasang ke Poring mengambil masa dalam 45 minit, so kami sampai di Poring dalam jam 4 petang. Lepas bayar tiket masuk, Winy ingatkan terus bermandi manda. Rupanya kawan-kawan mahu ke Canopy Walk.

Winy memang tak pernah cuba langsung.haha Dan yang lucunya selama ni Winy fikir canopy walk tu  jambatannya bertingkat-tingkat sampai 3 tingkat hahaha

But still it was fun. Cuma precaution untuk yang gayat dengan ketinggian kena ada yang boleh guide supaya tidak pengsan dan nangis atas tu hehe

Lepas dah turun kami pun ke kolam air panas dan mandi.Setelah sejam di dalam kawasan Poring kami pun pulang sebab ada misi yang ingin di capai. MAKAN DURIAN.haha

Dalam poring tu bukan ada tempat mandi dan canopy walk saja tapi ada lag tempat-tempat yang boleh di lawati. Tapi Winy cadangkan mau jalan awal lah

Dah puas melahap durian kami pun bergerak pulang ke KK balik.

Selamat tinggal akinabalu, selamat datang kenangan. :')





EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN
Kabus di perbukitan giteww

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN
Loves Knows No Boundaries!

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN
That face when you finally get your Gelato haha

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN
Dah siap mandi uolls

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN
Makan dooorian hehe

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN
Flowers over boy hehe

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN
Nyuuuum... Tak nak kongsi eh 

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN
Walaupun berduri awak tetap cantik hikhik

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN
When you finally conquered your FEAR!

EX-CLASSMATES TRIP TO DESA CATTLE KUNDASANG AND PORING HOT SPRING| WINICHELEN

Continue Reading

Friday, 1 February 2019

January's Lesson | Winichelen Wongkin



JANUARY'S LESSON | WINICHELEN WONGKIN

Berakhir la sudah 31 hari di bulan Januari. Hari ni dah masuk bab yang kedua di tahun 2019.

Sungguh masa sangat singkat kan. Rasa baru saja masuk tahun baru, dah habis bulan pertama.

Winy saja simpan diary dalam ni, dah lama betul tidak update di sini >< 

Bulan lepas ada cabaran dan dugaan yang tersendiri. Dan sini Winy tuliskan apa pengajaran yang Winy sendiri boleh belajar.

Selalu tiap hujung bulan Winy akan tuliskan target yang mau di bawa di bulan hadapan. Tidak kisah la target itu personal mahupun tidak. Dan tiap 1 hb pula akan buat refleksi, apa yang kurang, mana yang slacked mana yang perlu di perbetulkan.

Jadi ini antara lessons yang Winy sendiri ingin perbaiki:

1. Target tuliskan se-spesifik yang boleh. Kalau boleh tulis jam dan masa lagi. Print gambar, lekat dan baca tiap hari. 
2. Planning. Semestinya ada plan A-Z. Biarpun kita tahu bukan 100% akan jadi seperti yang kita mahu tapi sekurang-kurangnya kita tahu mana yang lemah.
3. Morning Routine. Sangat penting untuk mulakan hari dengan tenang, dan tidak stress.
4. Gratitude. Perbanyakan rasa syukur dengan benda-benda yang kecil sebab bila di kumpul kegembiraan tu la yang kita rasa kelak.

So today i move to the new leap of faith.

With love,
Winichelen
Continue Reading