MANIFESTATION JOURNALISING | WINICHELEN

Hai dearies,

Lagi 14 hari nak masuk bulan baru dah kan? Winy rasa tahun 2018 ni antara tahun yang sangat cepat berlalu, dan banyak sangat benda yang terjadi di luar kawalan.

Emosi pula ada juga ups and downs.

Entri kali ni Winy nak kongsi satu hobi yang Winy buat dari sekolah rendah sampai lah sekarang. Dulu Winy tidak sedar langsung yang Winy buat ni sebenarnya membawa impak yang sangat besar dalam hidup sampailah Winy banyak tengok video mengenai benda ni di Youtube.

Sedari kecil Winy suka sangat menulis. I really do like writing but the fact tulisan ai ni most of the time Winy saja yang boleh baca.Kahkah Kalau masih belajar tu, waktu exam saja la tulisan nampak kemas dan cantik kan.ngee

Tapi apa yang Winy nak sentuh hari ni bukanlah pasal cantik ka tidak tulisan tu.

Kebanyakan kita punya impian masing-masing kan. Bukan sekarang saja tapi segala perancangan untuk 10 tahun akan datang pun sudah di buat juga.

Dan inilah yang Winy nak kongsi, kita punyai impian dan angan-angan tu KITA BOLEH CAPAI.

Tidak kisahlah apa jalan hidup yang kita lalui sekarang, mugkin saja sudah menyimpang jauh dari angan-angan yanga dulu tapi jangan sesekali berhenti.

Sepanjang bersekolah Winy ni bukanlah pelajar yang kerjanya belajar saja, malah banyak sangat keluar sebab aktif juga dengan kokum. Cuma macam Winy cakap Winy suka tulis, apapun yang dalam fikiran Winy, Winy akan tulis dalam buku.

Dulu tak la reti apa PLANNER tu, tapi Winy suka beli buku nota yang WIny boleh sumbat semua sekali di sana. ><

My daily plaaning..
My target (short and long term)
My notes

Dan Winy sentiasa angan-anagan sebelum kawin Winy akan wajib buat 3 benda ni. Winy memang tulis semuanya dalam buku.

1. Ada kerja dan business sendiri
2. Punyai rumah sendiri
3. Ada kereta sendiri

Sampaikan bila Winy cakap dengan orang, ramai cakap kalau mau tunggu tu 3 sampai tualah tidak kawin-kawin. Tapi Winy tak kesah pun, kita ada hak untuk memilih kan.

Dan magiknya 2 dari 3 ini sudah pun Winy punyai sekarang. HEBAT tak kuasa MANIFESTATION?

Korang pun mesti boleh buat punya.

Tak kisah macam mana sekalipun ayat kita mahu guna, tapi bagi Winy inilah ayat yang banyak Winy pakai bila menulis.

I AM SO GRATEFUL THAT NOW...

Winy akan tulis semua dalam PRESENT TENSE. Seolah-olah benda tu sudah terjadi. Tulislah banyak mana pun tiada yang boleh limitkan kita.

Sambil tulis tu sambil imagine yang kita sebenarnya sudah dapat semua yang Winy tuliskan. Bila di tulis dan di tambah lagi dengan perasaan sudah memiliki bukankah lagi happy kita?

Dan seterusnya Winy akan UCAPKAN SYUKUR. 

Winy akan ucapkan kesyukuran dengan semua apa yang Winy ada.

Contohnya...

"Saya sangat bersyukur walaupun saya tidak makan di tempat yang mewah dan harganya mahal tapi saya masih cukup makanan untuk hari ini malah lebih dari cukup lagi"

What would we expect we get even bigger kalau benda sekecil makanan pun kita tidak bersyukur. Dan cakaplah apa pun yang kita mau cakap dengan yang mendengar, minta dengan Tuhan kita dengan apa pun kepercayaan yang kita amalkan.

Bercakap dengan dia seperti kita sedang memuji dan bercerita dengan kawan. Cos HE is the provider.

Kalau tak suka menulis boleh lah lukis juga.hehe gambarkan apa yang kita nak.

Terima kasih atas kesudian membaca ")


























0 Comments