Monday, 30 July 2018

Trip To Mandalipau White Water, Papar, Sabah | Winichelen Wongkin

TRIP TO MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR, SABAH | WINICHELEN



Hello semua.
Memandangkan ramai yang tanya Winy mengenai tempat yang Winy baru saja lawati iaitu di MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR.
So ini sedikit sebanyak yang Winy boleh kongsi untuk pembaca semua.
Seriously tempat memang sangat cantik dan nyaman sangat sesuai kalau nak berkelah dan mandi manda bersama family juga.

TRIP TO MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR, SABAH | WINICHELEN


TRIP TO MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR, SABAH | WINICHELEN


TRIP TO MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR, SABAH | WINICHELEN


TRIP TO MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR, SABAH | WINICHELEN

Air jernih dan kebiruan jika di lihat dari jauh. Air pun tidak deras jadi memang sesuai sangat kalau nak berenang. Hanya sedikit tempat yang ada arus tapi tidak kuat. Kalau hujan tidak pasti juga.hehe
Untungnya juga Winy datang tidak hujan. Yehuu!
Tempatnya berada di Mandalipau, Papar, Sabah. Perjalanan dalam 30-45 minit dari bandaraya Kota Kinabalu.
TRIP TO MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR, SABAH | WINICHELEN

Boleh rujuk Google Maps juga kalau tidak familiar 😊 Jalan berturap sehingga ke simpang camping site, tapi nak masuk dalam lagi jalan berbatu but dont worry kenderaan kecil dan besar juga boleh digunakan.

Entrance fee untuk orang dewasa ialah RM3.00 dan kanak-kanak yang berumur kurang dari 7 tahun tidak di kenakan apa-apa bayaran. Its FREE!

Akan di sediakan kanopi dan pondok di tepi sungai tu juga. Tetapi lebih baik jika reserved awal-awal sebab ramai yang datang terutama hujung minggu tau. Boleh hubungi person in charge di dalam FB Page Mandalipau White Water Fish & Pond.

Sewaan kanopi RM15 untuk sebuah. Kami jalan ramai-ramai so sewa 2 kanopi. Tempat kanopi tu pula redup sebab pokok besar yang melindungi so jangan risau.

Kanopi tu ada meja dan ruang untuk bbq so tak perlu risau untuk cari jauh-jauh.hehe
Tapi lebih baik bawa peralatan sendiri supaya tidak kelam kabut nak cari.
TRIP TO MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR, SABAH | WINICHELEN


Air di bahagian tengah agak dalam melebihi 4 meter jadi memang di galakan untuk berhati-hati dan gunakan life jacket. Ini MANDATORI. Ianya percuma dan tidak di kenakan sebarang bayaran.
Kawasan yang cetek bersebelahan dengan rakit boleh bawa anak-anak mandi di sana.

Cuma di sebabkan tempat ini masih di kira baru, bekalan air bersih untuk tandas dan jumlah tandas tidak banyak.

Kena beratur dan semestinya tunggu lama sebab ramai orang.

So better rancang perjalanan awal-awal. Bawa air secukupnya, terutama untuk keadaan cuaca sekarang yang panas.

But i totally recommending this place!

Kalau nak minta rating dari Winy, Winy bagi 4 stars sebab tandas tak mencukupi untuk semua. 😂

It was fun and i really love it. Will come again.

Adiosss



TRIP TO MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR, SABAH | WINICHELEN


TRIP TO MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR, SABAH | WINICHELEN


TRIP TO MANDALIPAU WHITE WATER, PAPAR, SABAH | WINICHELEN





















Continue Reading

Thursday, 26 July 2018

Perubahan Kecil Tetapi Impaknya Besar | Winichelen Wongkin


PERUBAHAN KECIL TETAPI IMPAKNYA BESAR | WINICHELEN



Hello dearis ")

Dah selang beberapa hari tak update blog kan.Bukannya sengaja tak nak update, gatal saja jari ni nak menaip tapi bab nak edit gambar tu yang selalu sangkut.

Winy agak cerewet, masuk editor dah buang masa tak jadi habis taip. Jadi lah draf lagi. Padan muka siapa suruh terlalu cerewet kan. Hahaha

So malam ni tak lah nak melalut banyak kalau terpanjang tu ampunkan Winy tau.ngeee

Saja nak share dengan korang semua apa yang Winy baru belajar mengenai PERUBAHAN KECIL ini. Kalau baca kat post FB personal Winy mesti ada nampak mengenai masa nak bangun tu kan. Ker korang tak ingat. Pepandai la cari yer.hikhik

Winy tertarik dengan 1 topik yang Winy baca dalam 1 buku tajuknya 'INFLUENCE'. Buku ni banyak ceritakan tentang cara kita berfikir dan semestinya kebanyakan yang kita lakukan dan fikir adalah dari minda separa sedar.

Dengan 65,000 fikiran setiap hari dan kita jadi autopilot. Sepertinya memandu kereta, awal-awal baru nak belajar mata bukan kemain fokus nak drive tapi semakin lama, semakin pro dan siap boleh tukar lagu dalam kereta, boleh whatsapp juga.

Ini sebab kita dah di kawal dengan minda separa sedar. Kita dah terlalu biasa dengan keadaan kita itu sampainya kita selesa dan inilah yang dinamakan COMFORT ZONE.

Bila tidak ada pressure atau tekanan kita mula selesa.

PERUBAHAN KECIL TETAPI IMPAKNYA BESAR | WINICHELEN


Lagi satu perumpamaan mengenai nama, sedari kecil kita akan di panggil dengan nama yang sama. Tanpa kita sedar kita tahu nama itu ialah milik kita. What if kalau parents kita tidak pernah panggil dengan nama tu, Mesti kita tidak tahu kan.

So yaa Winy belajar dari buku ni untuk sentiasa buat perubahan kecil dalam hidup kita.

Contohnya bagaimana kita mulakan hari. Kalau kebiasaan kita akan terus pegang phone kali ni ubah pula dengan bangun dan minum ait terus ke tandas, minum dan terus buat sarapan.

Tanpa pegang phone tau.hehe

Energy tu mesti akan lain macam, sebab fikiran kita tersedar dari kebiasaan.

Tak percaya? Gi cuba esok. ")

Salam sayang semua.




Continue Reading

Monday, 23 July 2018

Stop Doing This To Yourself | Winichelen Wongkin



Pernah tak rasa yang bila kita lihat orang lain mesti akan fikir...

Dia tu mampu dan kaya.
Dia tu cantik.
Dia tu hensem.
Dia tu dapat kerja baik gaji mahal.

STOP DOING THAT!

Bila kita tengok orang lain, bila kita bandingkan diri demgan orang lain. Kita yang rasa sakit.

Sebab kita akan rasa bila kita akan sampai waktu tu, bila kita boleh capai tahap seperti itu.

Ketahuilah yang kita ni sangat unik.

Kita ada cap jari yang tiada seorang pun akan sama di dunia. Amazing right.

Then why bother to compare yourself with others?

Lihat sahaja pokok dan bunga. Walaupun tanah yang sempit, rerpaksa bersaing untuk dapatkan ruang dan makanan yang cukup tapi tidak pernah sekali pun ada isu pokok bandingkan dengan pokok yang lain.

Sebab mereka fokus utnuk membesar setinggi yang boleh untuk mengeluarkan hasil. Menyediakan oksigen yang kita perlu.

Terima keunikan sendiri, fokus pada hati dan jiwa kita sahaja.

Tiap kita ada peluang yang sama.

Regards,
Dari insan yang ingin lebih kuat.
Continue Reading

Monday, 16 July 2018

Ganjaran Dalam Perniagaan Shaklee | Winichelen Wongkin

GANJARAN DALAM PERNIAGAAN SHAKLEE | WINICHELEN

Sebagai PENGEDAR Shaklee, anda berpeluang untuk mendapatkan ENAM jenis ganjaran.

1. UNTUNG RUNCIT
Ini adalah untung runcit yang anda dapat dari jualan prodak. Anda membeli prodak di harga pengedar (DN) dan anda menjual pada harga runcit (RRP) yang di syorkan dan anda mendapat untung runcit dari perbezaan harga tersebut.

2. BONUS KUMPULAN PERIBADI
Apabila anda serta pengedar kumpulan peribadi anda menjana jualan produk bulanan,anda menerima bonus berdasarkan jumlah jualan produk tersebut. jumlah bonus kumpulan peribadi dibayar berdasar kepada jumlah jualan terkumpul bagi bulan kelayakan berdasarkan jadual bonus kumpulan peribadi.

3.BONUS KEPIMPIMNAN
Sebaik sahaja anda mencapai tahap senior supervisot dan mula membina supervisor lain di dalam organisasi anda, anda mendapat bonus kepimpinan bulanan pada jumlah setiap pemimpin perniagaan sehingga enam generasi di bawah anda, bergantung pada pangkat anda. Ini adalah bonus atas usaha anda bagi menyokong membangunkan kumpulan anda.

4. BONUS INFINITI
Bonus infiniti adalah bonus bulanan yang dibayar maksimum 1.5% di atas volum belian kumpulan GPV bagi setiap orang berdasarkan pangkat anda serta pangkat pemimpin perniagaan dalam organisasi anda-bermula dari pangkat coordinator.

5. PROGRAM GOLD AMBASSADOR (DUTA EMAS)
Sebagai PENGEDAR SHAKLEE, amda mempunyai keistimewaan untuk meluaskan perniagaan anda ke peringkat antarabangsa.

6. INTTENSIF TAHUNAN & PROGRAM PENGIKTIRAFAN
Program lawatan insentif
Dapatkan mata ganjaran yang akan membolehkan anda dan ahli keluarga anda bagi lawatan ke destinasi yang hebat di seluruh dunia serta mendapat pengiktirafan dan ganjaran wang tunai untuk tahap pencapaian anda sepanjang tahun.

Pengiktirafan
Diiktiraf dan diberi ganjaran di atas kejayaan anda setiap tahun.

Program subsidi kereta
Pencapaian tahap supervisor, dan anda berpeluang untuk mendapatt bonus kereta bulanan. Pemimpin yang layak untuk program ini boleh memohon bagi anugerah wang tunai kereta impian yang seperti yang diperlukan.



GANJARAN DALAM PERNIAGAAN SHAKLEE | WINICHELEN

GANJARAN DALAM PERNIAGAAN SHAKLEE | WINICHELEN


Ref: www.shaklee.com.my
Continue Reading

Tuesday, 10 July 2018

Cinch Mix Shake Shaklee | Winichelen Wongkin

CINCH MIX SHAKE SHAKLEE | WINICHELEN
TAHUKAH ANDA?
Leucine membantu mengekalkan otot untuk mencapai berat badan yang sihat.

SHAKE LENGKAP DAN PANTAS
Makan dengan bija, Shake dengan sihat. Tahukah anda di antara 10 azam yang sering di buat adalah untuk mengurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan tersebut. Jika anda ingin menurunkan berat badan dengan berkesan, Cinch ialah jawapan anda. Minuman yang sangat lazat.

Terdapat dalam 3 perisa iaitu coklat, vanila dan kopi.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Kaya dengan protin dan kalsium.

Mengandungi serat yang tinggi, iaitu 6 gram setiap sajian.

Makanan tanpa kolestrol


Continue Reading

Cinch Tea Mix Shaklee | Winichelen Wongkin

Cinch Tea Mix Shaklee | Winichelen Wongkin


Minuman yang menyegarkan.
Lupakan kopi dan minuman manis. Ini cara yang selamat dan semulajadi untuk menceriakan hari anda dan menakar saiz pakaian anda. Campuran ekslusif teh hijau, putih dan merah serta taurina untuk meningkatkan tenaga seharian agar anda sentiasa segar dan cergas. Nikmatnya pada bila-bila masa dan dimana sahaja.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Mengandungi taurina ia dikaji secara meluas untuk meningkatkan kepekaan dan tenaga, Pek mudah untuk satu hidangan. Bebas gluten, tanpa tambahan pengawet, pewarna dan perasa tiruan.


Continue Reading

Performance Drink Shaklee | Winichelen Wongkin

Performance Drink Shaklee | Winichelen Wongkin


MENYEGARKAN DAN MENGHILANGKAN TENAGA

Shaklee sport nutrition membantu anda memberikan prestasi yang baik.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Tingkatkan prestasi untuk mencapai kemenangan yang di impikan. Serlahkan prestasi terbaik anda dan kekalkan momentum.

Dengan proprietari OPTI-lyte campuran elektrolit ditambah campuran unik karbohidrat untuk memberikan tenaga segera dan berterusan di samping menyokong penghidratan optimum.




Continue Reading

Mealshakes Shaklee | Winichelen Wongkin

Mealshakes Shaklee | Winichelen Wongkin


Makanan lazat di mana-mana sahaja.

Minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protin. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga orang dewasa.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Sumber protin yang baik bagi serat dan protin. Protin membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang di perlukan untuk penghasilan protin.

Kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan penting dalam pertumbuhan.



Continue Reading

Monday, 9 July 2018

Vitalea For Children Shaklee | Winichelen Wongkin

Vitalea For Children Shaklee | Winichelen Wongkin



MULTIVITAMIN UNTUK KANAK-KANAK

Si manja anda yang sedang membesar memerlukan vitamin dan mineral yang mencukupi untuk kesihatan dan tumbersaran optimum mereka tetapi kebanyakan kanak-kanak sangat memilih makanan. Usah risau, Vitalea for children dicipta khas dengan mikronutrien berspektrum luas untuk memenuhi keperluan si manja anda.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

Vitalea for children dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang jomprehensif.

Setiap hidangan m,enyediakan 100% nilai harian kesemua 8 vitamin B, C,D dan E

Tanpa bahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan. Dan ia di hasilkan secara semulajadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi.

Bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti di gemari oleh si manja.

Continue Reading

OsteNutrix Shaklee | Winichelen Wongkin





















Hargai tulang anda dengan nutrien pembina tulang.

Perkenalkan nama baru Ostematrix iaitu OsteNutrix!

Oste = Tulang/ Berkaitan dengan tulang
Nutrix = Campuran Nutrisi (Nutrient + Mix) 

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh anda, kerana itulah amat penting untuk anda memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh anda membina tulang baharu denmgan pantas, tetapi apabila umur anda meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang di bina.

Hakikat inilah menjadikannya pentong untuk anda membekalkan tulang anda dengan nutrien penting pembina tulang yang berkualiti.

Anda perlukan lebih daripada kalsium untuk tulang yang kuat.

KALSIUM
Bahan asas untuk tulang.

MAGNESIUM
Membantu menghantar kalsium kepada tulang.

BORON
Membantu metabolisma tulang

VITAMIN D
Merangsang penyerapan kalsium

KUPRUM, ZINK DAN MANGAN
Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, magnesium, boron, kuprum mangan, untuk membins ketumpstsn tulsng, tsblet ysng bersaiz kecil mudah untuk di telan.



Continue Reading

GLA Complex Shaklee | Winichelen Wongkin

GLA Complex Shaklee | Winichelen Wongkin


Pembantu Khas Wanita

Jika anda mahukan keselesaan dan kesejahtearaan menyeluruh sepanjang kitaran haid bulanan anda, GLA (Asid Linolenik Gamma) adalah jawapan yang anda cari. GLA adalah asid lemak penting omega 6 yang digunakan oleh tubuh anda untuk menghasilkan prostagladin- bahan yang membantu mengawal-atur pelbagai proses tubuh. Malah, ia amat bermanfaat di banyak peringkat umur.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Diperolehi daripada minyak borage, yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi (17-25%), tulen dan semula jadi dalam bentuk yang mudah di serap.

Di formulsi khas dengan gabungan GLA minyak biji bunga matahari, dan vitamin e untuk kesihatan kulit.


Continue Reading

Thursday, 5 July 2018

DTX Complex Shaklee | Winichelen Wongkin

DTX Complex Shaklee | Winichelen Wongkin


Membantu hati untuk perbaharui, segar dan cergas semula.
DTX complex membekalkan nutrisi untuk menyokong fungsi hati yang sihat menggunakan formulasi herba yang melindungi dan merangsang fungsi tubuh untuk menggunakan hati yang sihat.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
DTX Complex diformulsikan khas dengan ekstrak biji milk thisle, cendawan reishi, shisandra chinensis, dandelion, kunyit dan articok yang melindungi dan merangsang fungsi tubuh untuk mengekalkan hati yang sihat.



Continue Reading

Peppermint Ginger Plus Shaklee | Winichelen Wongkin

Peppermint Ginger Plus Shaklee | Winichelen Wongkin


LEGA DAN TENANG

Pudina dan halia digunakan secara tradisional dan turun temurun untuk sensasi menenangkan dan melegakan perut. Ia juga membantu melawaskan penghadaman.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Peppermint Shaklee mengandungi formulasi 4 herba termasuk pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk membantu penghadaman dan melegakan kembung perut.




Continue Reading

Herblax Shaklee | Winichelen Wongkin

Herblax Shaklee | Winichelen Wongkin


Untuk pelawasan

Pemakanan seimbang yang kaya dengan serat, pengambilan air yang banyak dan senaman yang kerap menyumbang kepada pergerakan usus yang sihat. Untuk melegakan masalah sembelit yang kadang kala berlaku, herblax ialah jawapannya.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Campuran propritiari Herb-lax termsuk daun senna yang digunakan secara tradisional sebagai laksatif semulajadi.

Merangsang pergerakan usus untuk melancarkan proses perkumuhan semulajadi tubuh.



Continue Reading

Carotomax Shaklee | Winichelen Wongkin


Carotomax Shaklee | Winichelen Wongkin


Purata pengambilan harian karotenoid lutein, likopena dan beta karotena hanyalah 8mg. Carotomax menyediakan lebih 13mg karotenoid yang sangat bermanfaat.

Tahukah anda?

Jika pemakanan anda tidak mengandungi banyak tomato, lobak merah, dan sayur-sayuran hijau, anda mungkin tidak mendapat nutrien utama yang diketahui dapat membantu melindungi tubuh.

KEISITIMEWAAN SHAKLEE
Carotomax membekalkan 6 karotenoid penttting termasuk astaxantin, alfa dan beta karotena, likopena, lutein dan zeaxantin daripada ekstrak pekat.

Membekalkan lebih daripada 13mg karotenoid dalam setiap hidangan, ia melebihi 1.5x berbanding anggaran purata pengambilan harian.


Continue Reading

Nutriferon Shaklee | Winichelen Wongkin

Nutriferon Shaklee | Winichelen Wongkin


Nutriferon adalah sebatian proprietari ekslusif ekstrak empat tumbuhan yang di perolehi daripada biji labu, bunga safflower, biji plantago dan bunga japanese honeysuckle.

Tahukah anda?

Ahli sains dan pakar perubatan telah mengenal pasti interferon sebagai komponen utama yang memastikan fungsi imun sistem yang kuat.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Nutriferon dicipta oleh ahli sains yang menemui interferon, pakar imunologi terkemuka dunia Dr. Yasuhiko Kojima, yang menjalankan penyelidikan selama 40 tahun untuk mencari sebatian semulajadi.

Formula ekslusif berpaten ini dicipta untuk meningkatkan tahap ketahanan tubuh secara semulajadi, memberikan sokongan pertahanan dari peringkat sel.


Reference:
http://healthresource.shaklee.com/are-beta-glucans-the-best-way-to-stimulate-the-immune-system/


Continue Reading

Serbuk Kolagen Shaklee (Shaklee Collagen Powder) | Winichelen Wongkin

Serbuk Kolagen Shaklee (Shaklee Collagen Powder) | Winichelen Wongkin




MERANGSANG KULIT YANG KELIHATAN MUDA DARI DALAM DAN LUAR

Shaklee Collagen Powder menyediakan kepada anda 4000mg kolagen propritiari RRS (Sisik Ikan Merah), Kolagen yang dipilih dengan teliti yang di ekstrak daripada sisik ikan merah.

Bukan sekadar memberikan kolagen, ia turut mengandungi tujuh ramuan utama termasuk ekstrak biji camelia Japonica, ekstrak pfaffia, ekstrak kerang, laktobasilus asidofilus, vitamin c, B2, B6.

Berat molekul rendah untuk penyerapan yang tinggi.

Pek individu untuk pengambilan segera bila-bila masa dan dimana sahaja.

Dan tahukah anda?

Kolagen ialah seperti gam yang mengikat tubuh anda dan ia di temui dalam otot, tulang, tendon, dan paling banyak pada kulit.
Kolagen di kenali kerana manfaatnya pada kulit, seperti menjadikan kulit lebih tegang, elastik, lembut dan bersinar.

Pengeluaran kolagen akan semakin berkurangan apabila umur semakin meningkat. Oleh itu, pengambilan kolagen seawal umur 25 tahun adalah sangat digalakkan.

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Ini adalah iklan produk suplemen.
Continue Reading

Garlic Complex Shaklee | Winichelen Wongkin

Garlic Complex Shaklee | Winichelen Wongkin




PERTAHANAN KESIHATAN

Bawang putih adalah tumbuhan dalam keluarga bawang, ditanam untuk kegunaan semasa memasak dan digunakan secara tradisional untuk kesihatan umum. Alisin yang memberikan bau ketara bawang putih, adalah sebatian berharga dalam bawang putih yang mempunyai pelbagai manfaat seperti memelihara kesihatan tubuh.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Formulasi tersendiri shaklee.

Menggabungkan manfaat kesihatan bawang putih dan herba rosemary sebagai antioksidan.
Memaksimumkan bau dan rasa kesan bawang putih.

*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Continue Reading

Phytocol-St Shaklee | Winichelen Wongkin

Phytocol-St Shaklee | Winichelen Wongkin



SAYANGI KESIHATAN SINTAI DETIK KEHIDUPAN

Sterol dan Stanol tumbuhan adalah sebatian semulajadi yang ditemui dalam tumbuhan, buah, sayur dan bijan. Kajian menunjukkan bahawa apabila ditambah kepada pemakanan sihat, ia boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda. 

Oleh kerana, ia mempunyai struktur yang serupa dengan kolestrol, mereka akan bersaing untuk penyerapan dan sekaligus membantu meningkatkan kesihatan.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Diperbuat daripada gabungan sterol dan stanol. 
Membekalkan 2000mg sterol dan stanol tumbuhan setiap hari.


*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Ini adalah iklan produk suplemen.



Continue Reading

Omega Guard Shaklee | Winichelen Wongkin




Minyak tulen berkepekatan tinggi.

Antara pelbagai lemak yang ada terdapat satu lemak yang harus di ambil setiap hari. Iaitu asid lemak omega 3. Lemak ini tidak mampu di hasilkan oleh tubuh kita. Oleh itu cara untuk mendapatkannya ialah melalui pemakanan atau oral. Dua jenis utama yang sangat penting dalam tubuh ialah EPA dan DHA. 

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
Setiap kapsul menyediakan 606mg minyak ikan.
333mg EPA dan 182mg DHA.

Penyulingan berperingkat
Proses penyulingan 3 kali untuk omega ini dilakukan untuk menyingkirkan segala benda asing seperti plumbum, arsenik raksa, kadmium dan lain-lain.

Sahabat laut.
Diiktiraf oleh Friend of the Sea untuk memastikan kelansungan bekalan secara berterusan tanpa mencemarkan alam dan sentiasa mendapat bekalan ikan yang berkualiti tinggi.


*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Ini adalah iklan produk suplemen.

Reference:
http://healthresource.shaklee.com/omega-3-fatty-acids-and-childrens-health/


Continue Reading

Tuesday, 3 July 2018

Diari Seorang Yang Pernah Gagal | Winichelen Wongkin

DIARI SEORANG YANG PERNAH GAGAL | WINICHELEN


Hari ni masuk notification yang salah seorang contact Winy dalam phone suda ada akaun Telegram.

Tengok pemilik tu,rupanya nama pensyarah akaun Winy waktu di Matrik dulu.


Terus teringat kes kuiz kedua untuk subjek tu waktu baru awal-awal belajar. Markah sangat teruk sampaikan kawan yang nampak tanya ai sebab ada di lekatkan di papan kenyataan dekat dewan kuliah yang semua pelajar akan nampak Kah!

Maluuu...


Berapa markah dah lupa tapi memang failed. Sampai ai jadi salah seorang pelajar yang masuk kelas pemulihan. Sebab antara yang tercorot. Budak sains tiba-tiba belajar akaun binatang apa pun tidak tau 🤣 But I admitted it memang ai tidak dapat jawab dengan baik.


Ramai juga yang tiada basic macam saya tapi lulus dengan cemerlang.

Bukan salah guru yang mengajar.
Bukan sebab soalan tu susah juga.


Tapi saya dah tahu saya budak baru belajar dan lemah tapi tidak berusaha lebih dari yang lain.


Mula kelas pemulihan bila lecturer tu suruh datang jumpa dia lepas waktu persekolahan saya akan datang. Kelas tambahan jam8pm-10pm pun saya datang juga.


Dia bagi saya 50 soalan tutorial untuk saya jawab despite of so many homeworks and tasks pun saya buat juga.


Sebab bagi Winy, redha dari seorang guru itu sangatlah penting.


Dan Winy sedar yang mereka ni juga banyak korbankan masa untuk mendidik anak murid mereka, waktu yang sama they need to spend their time for their personal life.


Dari sana markah bertambah baik, dan untuk 4 exam besar, 2 kali ujian pertengahan semester dan dua kali final Winy dapat A. 😊


Jadi jangan pernah terfikir yang kita tidak boleh. Our potential is LIMITLESS.

Regards,
Dari seorang yang pernah gagal.




Continue Reading

Monday, 2 July 2018

World Cup Russia 2018 - Tips Untuk Kekal Bertenaga Sewaktu Menonton Bola Semalaman | Winichelen Wongkin

WORLD CUP RUSSIA 2018 - TIPS UNTUK KEKAL BERTENAGA SEWAKTU MENONTON BOLA

Perlawanan yang di tunggu-tunggu oleh seluruh dunia tak lain tak bukan ialah WORLD CUP.

Perlawanan yang akan di adakan 4 tahun sekali. Game pertama Word Cup ini pada tahun 1930 yang di menangi oleh Uruguay.

Menariknya WC ni bukan semua negara akan dapat menyertai. Buat mereka yang tak tengok bola boleh  la baca info ni untuk pengetahun. Winy pun tidak expert sangat tapi memang suka tengok bola especially WC ni.haha

1. Hanya 36 pasukam yang layak bertanding
2. Perlu melepasi peringkat kelayakan untuk masuk ke dalam senarai
3. Tempat pertama dan kedua tiap kumpulan akan layak ke pusingan kalah mati iaitu 16 teratas.
4. Pusingan kumpulan akan di kira berdasarkan mata kemenangan

Info tambahan juga, World Cup ni antara negara bukannya Liga kumpulan seperti Barcelona, Liverpool and etc.

Di sebabkan waktu tempatan dan bermain di sana sangatlah jauh kesemua game di siarkan pada waktu malam.

Semestinya penonton akan STAY UP untuk menonton pasukan pilihan masing-masing.

Tetapi untuk mereka yang akan bekerja pada esok hari semestinya tidak akan cukup tidur dan lemau.

Apa lagi kalau team pilihan kalah semestinya ada yang frust dan akan berasa tertekan. Blood pressure pun naik.

#1 Tonton beramai-ramai di kedai mamak.
Bila tengk ramai-ramai tenaga tu menjadi luar biasa apatah lagi kalau kengkawan sokong team yang sama. Kawan sorak juga ramai. haha
Sebab lainnya bila team kalah ada yang boleh tenangkan. Taklah TV kat rumah pecah di kerjakan.
Ahaks
Credit Photo to Alexi Sham

#2 Bagi yang bekerja esok hari selepas balik kerja dan makan malam boleh take 5.
Tidur untuk 20 minit - sejam untuk rehatkan badan supaya boleh stay up tengok bola. Makan makanan yang kaya dengan protin dan karbohidrat untuk pastikan badan cukup tenaga nak bersorak.haha
Photo Credit to Google


#3 Minuman berkafein. 
Semestinya ini yang berikan tenaga kepada ramai orang untuk buat kerja sehingga ke pagi. Tapi jika berlebihan juga berbahaya. Apalagi kalau tiap hari. Untuk mereka yang ada migrain akan trigger.
Gantikan dengan minuman cafe latte seperti CINCH atau matcha latte yang kandungan cafeinnya kurang.

Untuk minuman seperti Cinch ni sebab di perkaya dengan Leucine sewaktu bersorak pun boleh kurangkan lemak uolls. hahaha



#4 Minuman Isotonik.
Minuman isotonik seperti 100 plus, Gatorade dan Performance drink ni akan halang badan kita dari kekurangan garam dan bendalir. Semalaman bersorak tekak tidak akan sakit dan tiada rasa kebas badan. Selain tu akan akan beri tenaga juga. So esok hari kekal bertenaga walaupun tidak cukup!


Jom sesama tengok bola dengan badan yang bertenaga dan sihat!
































Continue Reading