Tuesday, 30 January 2018

10 Fakta Mengenai Saya | Winichelen Wongkin





Terima kasih kerana sudi bertandang untuk baca entri kali ini.

Terutama bagi mereka yang tidak lepas dari membaca post Winy, suka mengikuti perkembangan Winy dan luangkan masa untuk geladah media sosial Winy.

Disini Winy sertakan 10 fakta mengenai Winy. 

Nama dalam sijil lahir Winichelen Wongkin. Berkaitan dengan nama panggilan Winy tu kena baca entry sebelum ni k. ;) Tu dah masuk fakta 1.

Fakta 2, Winy asal sabah. 'Buli bah kalau kau' haha mesti korang tau trademark ni kan.
Seterusanya umur, bulan May ni Winy dah masuk 24 tahun. Tarikh lahir? Korang cari tarikh Hari Kaamatan (Harvest Festival) di Sabah jumpa la nanti.hikhik Tapi yang nak tau ni nanti kena bagi hadiah tau.haha  Kidding...

Fakta 4 Winy suka warna Turquoise. Well base color hijau la kan.hee Yang pelik tapi benarnya Winy suka tengok anime. Habis dah adik-beradik ai terjangkit dengan bad habit ni.kahkahkah

Fakta 5 Winy baru sahaja habis belajar di UNIMAS Sarawak pada Nov 2016. Kira masih freshie la yer. Fakta 6 Winy suka membaca. Kalau tak aktif sangat kat social media tu, dah curi-curi masa la membacanya.hehe

Fakta 7, Winy seorang leader dalam bisnes Shaklee dan merupakan pengasas kepada Elysian Empire. Fakta 8, passion Winy lebih kepada healthy and beauty. Sebab tu Winy sayang sangat dengan empayar bisnes Winy. 

Fakta 9 Winy jenis yang happy go lucky (Walaupun ada yang kata ai nampak garang) >< korang kena siap sedia untuk di sakat la kalau chit chat dengan Winy.hahaha  

Last but not least, Winy anak kedua dari 4 orang adik beradik. Kami semua perempuan tau. Jimatlah parents bayar dowry kan.haha Tapi bukan itu isunya kalau korang baca nama kami adik beradik, nama Winy saja yang agak normal.haha yang lain tu sepanjang sungai Rajang.

So inilah dia serba sedikit mengenai diri Winy. Jika ada kesudian untuk respon dan komen kenalkan lah diri korang juga.

Salam lef bergetar korang...  
Continue Reading

Monday, 22 January 2018

Tips Ikhtiar Hamil | Winichelen Wongkin

 

FOLIC ACID TIDAK PENTING?

Dapat call dari kastemer dia nak set untuk Ikhtiar Hamil.

Tapi bila suggest beberapa supplemen untuk dia, dia kata tak nak ambik b complex sebab tak penting.

Future mommies or mommies yang sedang preggy #WAJIB untuk konsium b complex tau.
Dalam b complex tu ada folik asid yang akan membantu untuk mengelakkan NEURAL TUBE DEFECTS (NTDs) yang mana tulang belakang tidak sempurna atau akan berlaku kecacatan pada perkembangan otak.

Proses ini berlaku pada peringkat awal kehamilan, sebelum ibu-ibu tahu pun mereka preggy.
Kajian juga menyatakan bahawa seawal sebulan sebelum kehamilan dah wajib ambil b Complex ni. Dalam erti kata nama lain bagi mereka yang nak conceive.

Selain tu b complex ni boleh bantu untuk beri tenaga kepada bakal mommies dan mommies yang sedang dalam pantang.

Hat tu Datin TERLAJAK LARISS pun konsium b complex tau korang.
Continue Reading

Friday, 19 January 2018

Lecithin Shaklee | Winichelen Wongkin


Lecithin adalah pengemulsi semulajadi yang bertindak dengan cara melekat pada lemak dalam darah seterusnya mengapung dan mengelakkan dari lemak degil tersebut melekat pada dinding membran.

Lecithin Shaklee mengandungi sumber semulajadi daripada kekacang soya di mana setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu.


  • Ia boleh melindungi hati kita ~ Bagaimana? Lecithin  boleh menghalang enapan lemak di hati, sirosis hati dan hati berlemak. Yang baiknya ia juga boleh membantu memulihkan kesihatan hati.
  •  Memecahkan lemak dan kolestrol ~ Caranya? Lecithin bertindak sebagai 'pembersih' salur darah, pengambilan tambahan membantu mengemulsi dan metabolisma lemak, kolestrol dan trigliserid dalam tubuh kita.
  • Melangsingkan ~ Menghalang obesiti. Kalau kita ambil Lecithin dalam kuantiti yang betul  maka makin cepatlah pembakaran lemak degil dalam tubuh kita berlaku. Lepas tu jadilah langsing semula  tanpa penyakit kerana ianya seimbang dengan tubuh badan kita.
  • Mencantikkan otot dan kulit. Ia mengelakkan kulit bersisik/kering terutama yang kerap menggunakan pendingin hawa. Lecithin boleh membentuk membran sel, melembabkan serta menghaluskan kulit supaya kulit kita jadi cantik, juga boleh mengaktifkan metabolisma sel dan melambatkan penuaan.
  • Memperbaiki alergi ~  Lecithin boleh menghalang platlet darah dari mengaktifkan tisu gegelang di dalam salur darah yang boleh menyebabkan alergi semakin paarah seperti penyakit kulis spt dermatitis dan demam alergi.
  • Menghalang kejadian batu karang ~ Batu karang tu terjadi akibat dari kolestrol yang berlebihan alam badan kita. Jadi Lecithin akan bertindak untuk pengemulsi supaya kolestrol yang mencanak-canak tu dapat dihalang dari menjadi batu karang.
  • Mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress ~ Kolina yang saya nyatakan di atas tadi akan berfungsi untuk penghantar/ agen saraf kranial yang boleh mempertingkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan, menghalang Alzheimer dan meringankan stress.
  • Menghalang tekanan darah tinggi ~ Caranya? Lecithin boleh menghalang arterioklerosis, menggalakkan peredaran darah. Maknanya Lecithin menghalang darah daripada tersekat atau tersumbat.
  • Boleh juga untuk mengatasi masalah prostat lelaki 
  • Meringankan sembelit ~ Fungsinya untuk melembutkan najis dengan cara melembabkan usus dan meleraikan toksin dalam usus.
 

Hubungi saya untuk konsultasi dan sebarang pertanyaan mengenai prodak shaklee di 019.8312837



Continue Reading

Tuesday, 16 January 2018

Kenapa Mesti Bersarapan Dengan ESP Shaklee | Winichelen Wongkin


KENAPA MESTI BERSARAPAN DENGAN ESP
------
Nak tahu, kenapa ESP ni paling famous di kalangan supplement yang lain?

Kalau nak cantik, ESP jawapannya!
Kalau nak kurus, ESP jawapannya!
Kalau nak ikhtiar hamil, ESP jawapannya!
Kalau rasa letih, tak bertenaga, ESP jawapannya!
Kalau nak kawal selera makan, ESP jawapannya!
Kalau tengah pregnant, nak kulit baby cantik, ESP jawapannya!
Kalau nak susu banyak melimpah-limpah & pekat, ESP jawapannya!
Kalau nak rambut cantik, kuku cantik, ESP jawapannya!
Kalau nak elakkan gastrik, ESP jawapannya!

Senang kata, dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki PROTIEN ESP berfungsi!

Winy sendiri memang tidak akan lepas untuk ambil ESP ni sebagai alas perut. Tinggal kejap saja perut dah merana.

Almaklum la Winy ada history gastrik.

Sejak amalkan ESP ni juga Winy boleh nampak perubahan yang ketara terutama pada kulit wajah.
Warna kulit makin sekata, parut dah semakin baik. Kalau dulu memang kawah bulan tau 😓

So korang yang nak usha ESP ni Winy sangat rekemen.

Just komen #NAK kat bawah tu atau inbox Winy yaa
Continue Reading

Saturday, 13 January 2018

Kisah Di Sebalik Nama | Winichelen Wongkin




Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa Winy pakai 'Winy' dan bukannya Wini sedangkan ejaan nama macam tu. Nak tau ker?

Ni ha Winy nak cerita kisah disebalik nama ai ni.hehe

Kalau perasan mostly media social Winy pakai ejaan macam tu gak. Fesbuk pun sebenarnya pakai tu dulu tapi ai dah tukar, tapi nickname ai tetap simpan sama.hehe

Alkisahnya Winy jadi ahli fasilitator waktu minggu suai pelajar tingkatkan 1, 7 tahun lepas. Waktu tu ai form 5 kira kaka la yer kan.haha

Ekceli Winy Penolong Ketua Pengawas sekolah so memang terlibat dengan aktiviti orentasi ni 🤣 Macam tak boleh percaya saja kan.haha

So tibalah aktiviti ice breaking, pelajar baru tu di minta untuk cari nama iolls yang sebenar untuk dapatkan signature. Femes sungguh game ni kan? Sekarang ada lagi tak.hihi

Kitorang kat atas pentas dan sebut nama, biar mereka yang cari ejaan nama tu. Erghh kira mencabar juga la ya kan. Tapi kami bagi hint juga tau. Tak la mencabar sangat tu.

Nama tu tang besar kat kat baju sekolah lagi boleh jer tau. Ye kot, sebab ai pakai blezer mungkin tertutup.kahkahkah

So bila sampai seorang student ni, dia minta ai sign buku dia nampak la ejaan nama ai 'WINYCHELYN'.

First time tau! Selalu nampak yang salah eja pun 'Winnie, Winie, pernah gak Wini helen. Hermmm.haha

Ini cover photo FB tahun 2012 ;)
 
 Tapi kali ni unik sangat ejaan nama Winy tu, dah nama ai yang memang unik dapat pula ejaan baru memang la tertarik kan. So sejak tu la Winy pakai nick name ni😁

Terjawab tak persoalan korang? hehe
Cer share kat komen pula dari mana datangnya nama femes uolls.
Continue Reading

Wednesday, 10 January 2018

Resepi Mudah Bancuh ESP Shaklee| Winichelen Wongkin

RESEPI BANCUH ESP MUDAH
-----
Mudah, ringkas, dan sangat mengenyangkan!



Ianya diambil pada waktu pagi, sesuai sangat pada waktu-waktu begini, mungkin ada sesetengah yang selesa bersarapan di kedai-kedai makan, Tapi Winy lebih suka breakfast dengan ESP!

Cara paling pantas menyediakan "SARAPAN SIHAT" iaitu dengan,

2 sudu makan ESP
400 ml FRESH MILK DUTCH LADY
1 botol SHAKER

Masukkan kesemuanya, lalu blend dengan FERRANO BLENDER SHAKLEE.
Nak lagi sedap, boleh add on buah-buahan ikut pilihan hati😋

Meh Winy share serba sedikit mengenai ESP Shaklee yang semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia~

KELEBIHAN ESP MUNGKIN RAMAI YANG TIDAK TAHU :
💐 SESUAI UNTUK MEREKA YANG SENTIASA SIBUK DALAM SEHARIAN : ESP membantu
memberi tenaga berpanjangan, badan lebih
sihat dan kekal cergas, cerdas!

💐 LELAKI ATAUPUN PEREMPUAN YANG INGIN MENURUNKAN BERAT BADAN :
Hanya bancuhan ESP dengan minuman
kegemaran pada setiap pagi, memberikan
rasa kenyang yang lebih lama. Tiada lagi
sarapan yang berat-berat!

💐 MOMMIES YANG MENYUSUKAN BABY : Membantu memperbanyakkan dan mengekalkan permintaan (supply) susu di samping digabungkan dengan pengambilan air yang secukupnya serta proses pengepaman susu yang konsisten.

💐 MEREKA YANG MEMPUNYAI PENYAKIT KENCING MANIS : Mempunyai indeks glisemik yang rendah, melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.

💐 LELAKI ATAU PEREMPUAN YANG MEMENTINGKAN KECANTIKAN KULIT DARIPADA DALAMAN : Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu dan berseri-seri.


Dengan hanya pengambilan isi di dalam "tong biru" kita dapat kesemuanya! Berbaloi kan?
Bagi mereka yang nak mencuba boleh lah hubungi nombor di bawah...

019.8312837
Winichelen Wongkin

Continue Reading

Resepi Kari Ayam Mudah Dengan ESP Shaklee | Winichelen Wongkin










Bahan bahan:

10 ketul ayam
2 biji kentang - potong 4
1 1/2 labu bawang besar saiz besar - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
3 inci halia - hiris
1 asam keping
3 sudu ESP Shaklee (Ganti santan)
Air secukupnya
10 sudu besar rempah kari Babas - extra chilis
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 pelepah daun kari
Gula
Garam secukupnya

Resepi Kari Ayam Mudah Dengan ESP Shaklee | Winichelen Wongkin





Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah bersama bawang dan halia sehingga kekuningan.

Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum masukkan air. Masak dengan menggunakan api yang perlahan. Kemudian masukkan daun kari dan kentang.
Selepas itu masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut dan biarkan mendidih.

Masukkan ESP yang di bancuh dengan air masak. Setelah kentang empuk, masukkan asam keeping, gula dan garam. Renihkan sehingga pecah minyak. Tambahkan ESP jika inginkan kuah yang pekat.


Resepi Kari Ayam Mudah Dengan ESP Shaklee | Winichelen Wongkin

Kari ayam dah sedia di hiding. Selamat Mencuba Uolls!
 



Continue Reading

Frequent Ask Question (FAQ) Alfalfa Shaklee | Winichelen Wongkin


1. Tiada masalah untuk ambil sebelum dan selepas makan. Kalau gastric menyerang kita boleh telan alfalfa terus untuk legakan rasa pedih.

2. Tiada masalah untuk ambil alfalfa dan pil perancang tapi sebaik-baiknya jarakan masa.

3. Untuk ibu mengandung pula boleh dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Tetapi dari pembacaan Winy, winy dapati bahawa pengambilan alfalfa dalam dos yang sangat sedikit sebenarnya baik untuk ibu mengandung. Sebab kandungan nutrient dan mineral yang ada itu sangat baik untuk keseluruhan badan.

4. Tiada kajian saintifik yang menerangkan akan menjadi penyebab kepada jaundice ini. So jawapannya tidak. 

5. Yang tiada masalah kesihatan di galakkan untuk ambil alfalfa. Namum bagi mereka yang ada masalah kesihatan seperti, Lupus atau SLE yang ni ada dinyatakan di botol alfalfa juga. Pesakit proriasis juga di nasihatkan untuk tidak ambil alfalfa. Dalam erti kata nama lain sebarang penyakit auto-immune adalah di nasihatkan untuk berjumpa pakar terlebih dahulu.

Sekian dari Winy. Thank u.
Continue Reading

Monday, 8 January 2018

Petua Mengatasi Jerawat Teruk | Winichelen Wongkin


OMEGA GUARD vs ACNE
-
Hari ini saya akan kongsi kenapa pentingnya pengambilan OMEGA GUARD/FISH OIL SUPPLEMENT untuk ACNE/JERAWAT.
-
-
Seperti yang anda sedia maklum kulit muka saya pada 2016 sangat teruk.
-
-
Tetapi saya hanya memerlukan 3 bulan untuk sembuhkannya dan semestinya dengan SHAKLEE. Uolls pun boleh tau 😉😉
-
-
Huraian ringkas kandungan OMEGA GUARD:
- Mengandungi Omega 3-fatty acids
- Anti Radang
- Mempunyai DHA (docosahexaenoic acid)
- Minyak ikan terbaik di DUNIA

-
-
Apabila kita terdedah dengan persekitaran yang tidak bagus, terdedah kepada matahari, gaya hidup yang tidak sihat, masalah hormon yang tidak seimbang akan menyebabkan ACNE.
-
-
Rasa bengkak, kemerahan, sakit, gatal pada wajah itu terjadi apabila pori kt tersumbat dan dan bengkak.
-
-
Menurut kajian, pengambilan fish oil dalam masa yang lama akan mengurangkan radang pada wajah dan menstabilkan hormon agar masalah acne sembuh.
-
-
Kandungan omega 3 dalam omega guard shaklee sangat membantu.
-
-
Hormon makin stabil, radang makin kurang kulit akan semakin baik.
-
-
Jangan segan dan malu untuk consume fish oil kerana saya juga telah berjaya buktikan bahawa anda akan dapat kulit idaman anda.
-
-
Nak order Omega Guard?? Free consultasi??
Buzz me your shaklee consultant 019.8312837
p/s: jika anda rasa post ini bermanfaat silalah share 😉 supaya lagi ramai yang dapat dibantu.

#ElysianEmpire
#HouseOfFutureMillionaire
#KSMSabah
#ShakleeSabah
Continue Reading

Kelebihan Minyak Ikan Omega 3 Kepada Wanita Mengandung | Winichelen Wongkin


OMEGA 3 FISH OIL VS PREGGY MOMMIES
-------
Sesiapa yang belum tahu omega 3 tu apa, meh Winy kenalkan dan kenapa penting di ambil sewaktu preggy.

Omega 3 ni adalah termasuk dalam keluarga asid lemak yang SANGAT PENTING untuk kesihatan dan perkembangan. Malangnya badan manusia tidak mampu hasilkan sendiri.

Dan yang paling penting adalah:
EPA (eicosapentaenoic acid) - Menyokong kesihatan jantung, imunisasi badan dan kurangkan radang daripada diet.

DHA (dicisahexaenoic acid) - Menyokong kesihatan mata, sistem saraf dan membantu fungsi otak.
Kedua-dua ini sangat penting untuk preggy mommies.

Lagi kepentingan omega 3 untuk mommies ni lemaknya akan membantu untuk seimbangkan pengeluaran hormon yang di panggil prostaglandin. Hormon ni membantu terutama dalam seimbangkan tekanan darah, kurangkan pembekuan darah, saraf, fungsi ginjal dan keradangan juga.

Makin baca makin boleh buat jatuh cinta kat omega 3 ni tau 😍

So tidak hairan mommies yang amalkan omega 3 sewaktu preggy kesihatan akan lebih baik. Anak pula lebih cerdas dan risiko untuk dapat asthma pula sangat rendah.

So Mommies kena rajin-rajin la makan ikan sewaktu preggy.

Kalau tak tahan dengan bau hanyir tu boleh grab promo OMEGA GUARD shaklee bulan ni.

Harga super mavelos dan jimat sehingga 40 hinggit!

#ElysianEmpire
Continue Reading

Saturday, 6 January 2018

B Complex Shaklee | Winichelen Wongkin

B Complex Shaklee | Winichelen Wongkin



B complex

Lengkap dengan kesemua 8 Vitamin B,
Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu untuk menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.

Keistimewaan Shaklee

Sistem penyerapan bioaktif berpaten.

Asid folik, salah satu vitamin kritikal dan tidak mudah diserap. Maka, Shaklee membangunkan system penyerapan bioaktif berpaten yang menjadikan nutrient ini lebih mudah di serap untuk menyokong penyerapan.
Teknologi berpaten ini adalah milik ekslusif Shaklee.
Continue Reading