Tuesday, 18 December 2018

Marsha's Big Day | Winichelen Wongkin



MARSHA'S BIG DAY | WINICHELEN WONGKIN




Lamanya sudah tidak masuk dalam ni mencoret kan. Ahaha

Idea mau tulis banyak tapi mau tulisnya tu hurrrm tiada harapan. Draf yang bertimbun suda.haha

Hari ni mau simpan saja kenangan waktu Hari Perkahwinan one of Uni Bestie. Tiada niat mau tulis panjang juga.

Antara ramai-ramai kami dia lah yang first kawin. Padahal dulu-dulu selalu cakap "Eh tidak lagi mau kawin ni kamu la dulu" haha Tapi dia juga yang first kan.

But honestly I am so happy for her. Bukan saya saja, yang lain pun sama. Sampai waktu mau nanyi pun sebak.

Her wedding was held in Ming Garden Hotel.

Dan ni la koleksi gambar-gambar yang ada hari tu.

Wishing for her happy ever after.

Kau tau kami sayang kau kan. ;')











Continue Reading

Monday, 3 December 2018

11 Idea Untuk Menulis Jurnal | Winichelen Wongkin

11 ways to fill your notebooks


Apa yang buat Winy suka sangat dengan menulis jurnal ni sebabnya kita boleh tulis apa saja yang ada dalam otak kita tanpa fikir apa yang orang yang fikir pasal jurnal tu.

Kiranya ni tempat kita nak mencarut.

Winy suka bawa jurnal ni di mana-mana saja. Terutama di tepi tempat tidur. Dekat tilam memang boleh nampak buku bertimbun.haha

Sebabnya sebelum kita tidur ada masanya idea tu banyak keluar, di sana juga kita pening nak fikir dengan masalah sampailah jadi insomnia. Tapi dengan amalkan menulis jurnal ni sedikit sebanyak boleh bantu bebaskan emosi kita.

Ramai juga yang tanya macam mana nak konsisten menulis jurnal ni lagi satu tak idea pun nak buat apa. Sebab nak tulis seminggu pun payah apa lagi kalau tiap hari kan. Tapi jangan risau Winy sediakan 11 IDEA untuk korang tulis jurnal selepas ni.

Mudah dan menyeronokkan.

1. MONTHLY HIGHLIGHTS
Monthly highlights ni, Winy selalunya akan simpan tiap tarikh yang penting untuk event, kenduri atau ada urusan rasmi. Lagi satu monthly highlights ni Winy akan remark tarikh cuti rasmi sebabnya bila buat delivery atau postage tarikh ni penting bagi Winy.

Sebagai contoh untuk bagi jelas lagi kawan kawin, selalunya beberapa bulan sebelum tu dah tahu. Jadi lagi bagus untuk simpan dalam jurnal ni. So nak bagi mudah kiranya jurnal ni akan di update bila perlu. Mudah kan.

Nak simpan monthly target dalam ni pun boleh juga.

11 IDEA UNTUK MENULIS JURNAL | WINICHELEN


2. GRATITUDE JOURNAL
Jurnal ni antara fevret Winy, sebab di sini Winy boleh tulis dan nyatakan kesyukuran dalam apa bentuk sekali pun. Selalunya Winy akan tulis apa yang berlaku dalam sehari yang buat Winy sangat bersyukur tak kisah tu benda kecil atau besar.

Yang ni lebih bagus di buat secara harian. Tak kisahlah waktu bila pun. Tapi Winy, Winy akan buat selepas bangun atau sebelum tidur. Hanya ambil 3 minit pun dah cukup.

Paling mudah nak tulis I AM GRATEFUL FOR MY FOOD TODAY. Dengan feeling waktu menulis tu dan baca dalam hati pun dah lebih dari cukup.


3. DOODLES/QUOTES JOURNAL
Kita semua suka baca yang menyentuh hati dan perasaan. Suka baca yang akan buat kita termotivasi, suka bila ada benda yang buat emosi kita bagus saja. Jadi salah satu caranya dengan menulis quotes yang kita suka.

Menulis quotes ni bila-bila masa saja pun boleh. Tak terikat dengan masa langsung. Tapi kalau di biasakan diri untuk tulis, tengok selepas sebulan sendiri akan amazed dengan pencapaian dan akan nampak banyaknya quotes dah terkumpul.



4. TRAVEL JOURNAL
Siapa suka jenjalan dan pergi travel. Sangatlah sesuai ada travel journal ni. Yang ni korang boleh nampak betapa banyaknya benda baru dah belajar.

Resit pembelian, tiket kapal terbang, tiket bas, semua boleh simpan dalam jurnal ni sebagai kenang-kenangan.

Lagi satu travel jurnal ni akan bantu pada masa depan juga sebab kita boleh tengok balik apa yang sudah kita lalui dan alami.



5. NOTES FROM LEARNING
Belajar benda baru?
Dapat tips baru?

Boleh simpan kat jurnal ni.

Winy sendiri sangat suka tulis benda baru yang Winy belajar. Macam dalam bisnes yang Winy sedang buat ni. Dari ilmu marketing dan sebagainya kalau Winy dapat info baru mesti Winy akan tulis. Suka sangat sebab boleh baca bila-bila masa.


6. PLANNING & SCHEMING
Nak kawin.
Nak buat target.
Nak buat buku.
Nak buat presentation.

Ni semua msuk dalam planning dan scheming. Ni Winy akan buat bila ada plan nak di buat. Walau sekecil nak tulis entri pun Winy akan tulis dalam ni. Berapa post sehari, nak fokus yang mana. Ini semua Winy akan simpan dalam ni.

Korang pun boleh buat juga.



7. TO DO LIST
To do list ni la yang antara yang paling mudah dan ramai yang gunakan. Ni untuk buat kita sentiasa on tract. Boleh buat semua benda yang ada dalam senarai tu dan siapkan dengan lebih efektif tanpa buang masa. To do list ni boleh di buat untuk harian, mingguan dan tahunan pun boleh.



8. RANDOM JOURNAL
Ni kalau tengah mood kelaut atau ada benda yang nak tulis, tulis saja apa pun.

Kekadang otak tak reti nak duduk diam kan. Haah ada masa nak pegang pen terus tulis dalam jurnal. Tak kisah la bend tu baik atau buruk boleh tulis. Kalau masa tu rasanya sakit hati dengan seseorang lagi bagus tulis di buku dari membawang di media sosial kan.hehe

Kalau nak lukis pun ikut kreativiti sendiri, tak ada yang akan halang.


9. BUDGET JOURNAL
Untuk yang banyak expenses nak bayar atau banyak benda nak settle yang perlukan transaksi, boleh lah tulis dalam jurnal. Supaya keep on tract dengan semua bil dan belanja yang patut di bayar.

Nak simpan saving dan berapa belanja untuk harian, mingguan bulanan juga boleh.

Tak lah rasa duit tu mengalir entah ke mana kan.



10. CHALLENGE JOURNAL
Sesiapa yang ada target nak capai seperti nak turunkan berat, nak clearkan kulit, nak kurangkan pengambilan gula atau apa sekali pun yang melibatkan cabaran elok sangat tulis jurnal.

Boleh nampak progress dari semasa ke semasa. Bayangkan kalau dapat capai apa yang di target dan buat semua tanpa culas dan skip mesti sangat happy kan.

Macam Winy kalau ada goal nak capai macam nak buat challenge tak nak minum minuman bergula selama seminggu contohnya, Winy akan simpan dalam ni. Kalau terminum atau memang sengaja Winy akan ulang lagi.

Jurnal ni boleh bagi kita cabaran dan bina disiplin juga.



11. RECIPES BOOK
Sesiapa yang suka masak haah boleh la buat satu jurnal untuk tuliskan resepi. Kot-kot boleh wariskan dengan anak-anak nanti hehe

Kalau belajar resepi baru juga boleh simpan dalam ni. Bila-bila pun boleh tulis.



Semoga selepas baca idea-idea menulis jurnal ni readers boleh jadikan manfaat.

Winy sangat happy sebab ada yang tahu dan berminat nak tahu.

Bulan terakhir di tahun 2018 ni, Winy harap semua dah dapat capai azam baru pada awal tahun tu.hehe

Adoiss. :")





Continue Reading

Friday, 2 November 2018

Set Bebeh | Winichelen Wongkin

SET BEBEH | WINICHELEN




"Memiliki kulit yang cantik menyerlahkan lagi kejelitaan."

Kemain ayat kan. Jangan muntah hijo pliss! 😝

Bukan apa, kalau yang ada pengalaman ada breakout teruk macam Winy otak tu memang boleh kata 30% kat sana saja. Sehari pun tidak akan pernah tinggal.
Keyakinan diri tu jatuh teruk! Nak sorok dalam rumah saja seharian kalau boleh. Tengok cermin pun memang boleh meroyan. 😭

Dan sangat bersyukur tu cerita 2 tahun lepas, bila masanya Winy memang nekad untuk jaga kulit dan betul-betul konsisten ambil suplemen semakin lama semakin baik.
Yang banyak membantu ofkos full set kecantikan dan kini Youth.

Tapi kalau tidak dapat ambil semua di sini Winy sediakan set yang paling bajet tapi masih menjaga luaran dan dalaman.

Cadangan Winy:

🌸YOUTH CLEANSER untuk penjagaan luaran
🌸ViITA C + OMEGA untuk dalaman

Gabungan SET BEBEH ni sesuai untuk semua jenis kulit dan boleh jadi asas untuk penjagaan kullt dari dalam dan luar.

Kepada yang ingin mencuba dan ingin dapatkan kulit idaman Winy akan bantu sebaiknya.
Continue Reading

Thursday, 1 November 2018

What Is In My Handbag? | Winichelen Wongkin

WHAT IS IN MY HANDBAG? | WINICHELEN

It is November!

Waah hari ni dah masuk 01.11.2018 macam baru saja masuk tahun baru lagi kurang 2 bulan akan masuk tahun baru lagi kan. 

Kali ni dapat pula feeling nak kongsi cerita apa yang ada dalam bag Winy. Sebab ada juga yang tanya kalau-kalau beg ai ni bag Doraemon sebab hampir semua benda ada dalam tu haha

But basically Winy bawa mana yang rasanya agak penting. Buat ai la kot hehe

WHAT IS IN MY HANDBAG? | WINICHELEN


#1 SPEK MATA
Winy akan sentiasa bawa walau dimana pun akan jalan. Memang nampak jarang pakai tapi sebenarnya Winy memang perlukan peneman setia ni. 

Bukan 1 tapi ada 2 spek yang Winy akan bawa. 1 SUNGLASS dan lagi 1 spek khas untuk silau. Sebabnya di siang hari kalau matahari memang panas terik, mata langsung tidak boleh buka sebab dah namanya silau kan. Malam pula tidak akan dapat tengok sangat lampu isyarat,buka mata saja mesti pedih dan berair. Nasib baik bila\konsisten ambil Caratomax, degree silau tu ada turun sikit.

WHAT IS IN MY HANDBAG? | WINICHELEN


#2 LIP MATTE 
Yang ni sebenarnya tidak rajin sangat mau guna tapi sentiasa ada dalam beg sebabnya ada masa akan terus keluar jenjalan yang tidak di rancang, so korek dari beg dan terus pakai saja. 

2 ni jadi fevret sebab tidak keringkan bibir plus warna tu menarik hati.hehe Yang 1 tu beli sendiri satu lagi dapat sebagai hadiah. 

#3 PEN
Yang ni memang tak boleh lupa sebab buku nota pun ada di bawa sama. Dah jadi habit dari kecil lagi untuk bawa dan simpan dalam beg. So kalau korang tiada bawa pen boleh la pinjam.hehe Tapi tidak boleh bawa balik tau! ><

#4 MULTIPURPOSE CREAM
Winy ni punyai kulit yang sangat sensitif, kalau pegang habuk saja pun boleh naik merah-merah dan gatal. Apalagi kalau terkena sabun cuci kain dan piring. Dah tukar banyak kali jenis sabun pun masih juga akan mengelupas. 

Kes paling menyedihkan bila nak thumb print tapi tidak dapat detect sebab finger print tu rosak. Smapaikan nak buat transaksi kena tunggu jari sembuh dulu baru boleh buat. But so far sekarang ni bila guna krim ni memang banyak bantu. Kulit cepat sembuh dan bila gatal-gatal naik pun akan cepat juga baik. Jadi memang tak boleh tinggal.

#5 INNISFREE NO SEBUM SUNCREEN SPF 35
Yang ni tak kira dalam rumah atau keluar rumah Winy memang pakai. Buat mereka yang ada kulit sensitif dan berminyak ni memang pilihan korang. Tekstur ringan, tidak akan buat pori tersumbat dan boleh kawal peluh.

#6 MOISTURIZER 
Suka sangat dengan pelembap ni sebab boleh jadi sunscreen sekali,SPF pula tinggi. Walaupun berpanas risiko untuk sunburn tu memang sangat kurang. Boleh di jadikan primer mekap juga, jadi kiranya 3 dalam 1. Ringan bila di guna, akan ada efek glowing, tidak akan buat pori tersumbat, dan sepenuhnya dari bahan botani. 

WHAT IS IN MY HANDBAG? | WINICHELEN


#7 POUCH
Pouch ni agak istimewa sebab dapat dari kawan waktu belajar dulu. Dan Winy guna smapai lah sekarang. Saiz compact yang boleh masukkan semua kad bank, IC, kunci, plaster (Yess i have it ><), potong kuku, sikat rambut, pillbox (supaya di mana-mana boleh ambil suplemen), dan lagi satu yang wajib ada ialah tisu.ahaha

WHAT IS IN MY HANDBAG? | WINICHELEN


Sampaikan kawan-kawan cakap saya ni tauke tisu. Kahkah

So ni la antaranya yang ada dalam beg. Boleh jadi beg doraemon juga ka? hehe

Itu saja buat muka suraat pertama di bulan November ni.

Thanks for reading guys ")

Beg ni la yang menyimpan semua benda di atas tu.hehe
















Continue Reading

Monday, 29 October 2018

Rahsia Disebalik Nama Team Saya | Winichelen Wongkin

RAHSIA DISEBALIK NAMA TEAM SAYA | WINICHELEN



Hai hai hai...

Entri kali ni nak jawab salah satu frequent question yang ramai tanya dengan Winy juga. Sebab ramai nak mula bisnes kan, jadi mestilah nak buat nama team tapi katanya tidak ada idea.

Dan nampak nama team Winy so kebanyakannya akan tanya dari mana dapat idea.

Kalau ramai yang belum tau nama team yang juga merangkap nama kompeni Winy ialah ELYSIAN EMPIRE.

Exact date dan masa Winy sendiri tidak ingat bila terfikir sebab waktu tu hidup Winy agak kucar kacir. Boleh kata Winy sangat struggle. Pasal ni bila Winy dah ready, Winy akan cerita yaa.

Berbalik dengan nama tu, Winy sangat tertarik dengan nama ni, dari mana nampak pun tidak ingat. Just bermain di fikiran.

So Winy ambil keputusan untuk google dan buat sedikit research. Kot-kot ada maksud la kan. Dan Winy tambah-tambah jatuh cinta sebab lepas tau maksud pula sangat la cantik.

ELYSIAN ni bermaksud cantik, di berkati, kreatif, menginspirasi, dan tenang dalam bahasa GREEK.
Selain itu, berkait rapat juga dengan pahlawan. Seorang warrior yang berani dan sangat komited dengan kerjanya.

Memang kena sangat dalam hati sebab Winy nak buat bisnes ni sebenarnya lebih kepada bantu orang.  Segalanya bermula sebab Winy dapat clearkan kulit dengan natural, dan bantuan dari prodak Shaklee snediri. Jadi Winy sangat happy dapat bantu.

Bukan tu saja tapi dari segi kesihatan dan kewangan juga sangat banyak membanttu. That's why Winy sangat sayang dengan bisnes ni.

Salah satu impian Winy juga untuk berikan inspirasi dengan ramai orang. Dan salah satu platformnya melalui penulisan ni. ")

So nama ni saja sangat banyak maksud bagi Winy. Doakan Winy dan Elysian Empire terus maju ke depan yaa.

Sampai sini saja entri Winy kali ni. Sampai ketemu lagi.

Adiooos!


RAHSIA DISEBALIK NAMA TEAM SAYA | WINICHELEN














Continue Reading

Thursday, 18 October 2018

Pengedar/Stokis Shaklee Kuching, Lundu, Kota Samarahan Sarawak | Winichelen Wongkin

PENGEDAR/STOKIS SHAKLEE KUCHING, LUNDU, KOTA SAMARAHAN SARAWAK

PENGEDAR/STOKIS SHAKLEE KUCHING SARAWAK

Beli Shaklee dengan mudah di Kuching Sarawak

Anda ingin membeli prodak Shaklee di Kuching dengan mudah dan pantas? 

Kami boleh membantu anda untuk mendapatkan prodak Shaklee dengan segera. Khidmat penghantaran secara PERCUMA disediakan untuk pelanggan.

Jimat tenaga anda untuk keluar dan berjalan jauh untuk dapatkan prodak Shaklee.



KELEBIHAN MEMBERLI DENGAN KAMI:

 >>> Fast delivery/Penghantaran cepat dan pantas
 >>> Jimat postage
 >>> Berpengetahuan luas mengenai prodak dan cara pengambilan yang betul
 >>> Ahli yang sah dan berdaftar

Kawasan penghantaran:


  • Kuching
  • Sematan
  • Lundu
  • Kota Samarahan 
  • Bau
  • Tabuan Jaya

Hubungi saya melalui SMS/Whatsapp 

www.wasap.my/60198312837




PENGEDAR/STOKIS SHAKLEE KUCHING, LUNDU, KOTA SAMARAHAN SARAWAK


PENGEDAR/STOKIS SHAKLEE KUCHING, LUNDU, KOTA SAMARAHAN SARAWAK


PENGEDAR/STOKIS SHAKLEE KUCHING, LUNDU, KOTA SAMARAHAN SARAWAK


ANDA INGIN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE?

Dengan menikmati penjimatan sehingga 20% pada setiap belian selepas anda mendaftar keahlian.

Yuran RM35.00 SAHAJA  (T&C)




Continue Reading

Pengedar/Stokis Shaklee Kota Kinabalu, Penampang, Alam Mesra Sabah | Winichelen Wongkin

PENGEDAR/STOKIS SHAKLEE KUCHING, LUNDU, KOTA SAMARAHAN SARAWAK

PENGEDAR/STOKIS SHAKLEE KOTA KINABALU SABAH

Beli Shaklee dengan mudah di Kota Kinabalu Sabah

Anda ingin membeli prodak Shaklee di Kota Kinabalu dengan mudah dan pantas? 

Kami boleh membantu anda untuk mendapatkan prodak Shaklee dengan segera. Khidmat penghantaran secara PERCUMA disediakan untuk pelanggan.

Jimat tenaga anda untuk keluar dan berjalan jauh untuk dapatkan prodak Shaklee.



KELEBIHAN MEMBERLI DENGAN KAMI:

>>> Fast delivery/Penghantaran cepat dan pantas
>>> Jimat postage
>>> Berpengetahuan luas mengenai prodak dan cara pengambilan yang betul
>>>  Ahli yang sah dan berdaftar

Kawasan penghantaran:


  • Kota Kinabalu
  • Kepayan
  • Penampang
  • Lintas
  • Likas
  • Putatan
  • Alam Mesra
  • Menggatal

Hubungi saya melalui SMS/Whatsapp 

www.wasap.my/60198312837




PENGEDAR/STOKIS SHAKLEE KUCHING, LUNDU, KOTA SAMARAHAN SARAWAK


PENGEDAR/STOKIS SHAKLEE KUCHING, LUNDU, KOTA SAMARAHAN SARAWAK


PENGEDAR/STOKIS SHAKLEE KUCHING, LUNDU, KOTA SAMARAHAN SARAWAK


ANDA INGIN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE?

Dengan menikmati penjimatan sehingga 20% pada setiap belian selepas anda mendaftar keahlian.

Yuran RM35.00 SAHAJA  (T&C)





Continue Reading

Manifestation Journalising | Winichelen Wongkin


MANIFESTATION JOURNALISING | WINICHELEN

Hai dearies,

Lagi 14 hari nak masuk bulan baru dah kan? Winy rasa tahun 2018 ni antara tahun yang sangat cepat berlalu, dan banyak sangat benda yang terjadi di luar kawalan.

Emosi pula ada juga ups and downs.

Entri kali ni Winy nak kongsi satu hobi yang Winy buat dari sekolah rendah sampai lah sekarang. Dulu Winy tidak sedar langsung yang Winy buat ni sebenarnya membawa impak yang sangat besar dalam hidup sampailah Winy banyak tengok video mengenai benda ni di Youtube.

Sedari kecil Winy suka sangat menulis. I really do like writing but the fact tulisan ai ni most of the time Winy saja yang boleh baca.Kahkah Kalau masih belajar tu, waktu exam saja la tulisan nampak kemas dan cantik kan.ngee

Tapi apa yang Winy nak sentuh hari ni bukanlah pasal cantik ka tidak tulisan tu.

Kebanyakan kita punya impian masing-masing kan. Bukan sekarang saja tapi segala perancangan untuk 10 tahun akan datang pun sudah di buat juga.

Dan inilah yang Winy nak kongsi, kita punyai impian dan angan-angan tu KITA BOLEH CAPAI.

Tidak kisahlah apa jalan hidup yang kita lalui sekarang, mugkin saja sudah menyimpang jauh dari angan-angan yanga dulu tapi jangan sesekali berhenti.

Sepanjang bersekolah Winy ni bukanlah pelajar yang kerjanya belajar saja, malah banyak sangat keluar sebab aktif juga dengan kokum. Cuma macam Winy cakap Winy suka tulis, apapun yang dalam fikiran Winy, Winy akan tulis dalam buku.

Dulu tak la reti apa PLANNER tu, tapi Winy suka beli buku nota yang WIny boleh sumbat semua sekali di sana. ><

My daily plaaning..
My target (short and long term)
My notes

Dan Winy sentiasa angan-anagan sebelum kawin Winy akan wajib buat 3 benda ni. Winy memang tulis semuanya dalam buku.

1. Ada kerja dan business sendiri
2. Punyai rumah sendiri
3. Ada kereta sendiri

Sampaikan bila Winy cakap dengan orang, ramai cakap kalau mau tunggu tu 3 sampai tualah tidak kawin-kawin. Tapi Winy tak kesah pun, kita ada hak untuk memilih kan.

Dan magiknya 2 dari 3 ini sudah pun Winy punyai sekarang. HEBAT tak kuasa MANIFESTATION?

Korang pun mesti boleh buat punya.

Tak kisah macam mana sekalipun ayat kita mahu guna, tapi bagi Winy inilah ayat yang banyak Winy pakai bila menulis.

I AM SO GRATEFUL THAT NOW...

Winy akan tulis semua dalam PRESENT TENSE. Seolah-olah benda tu sudah terjadi. Tulislah banyak mana pun tiada yang boleh limitkan kita.

Sambil tulis tu sambil imagine yang kita sebenarnya sudah dapat semua yang Winy tuliskan. Bila di tulis dan di tambah lagi dengan perasaan sudah memiliki bukankah lagi happy kita?

Dan seterusnya Winy akan UCAPKAN SYUKUR. 

Winy akan ucapkan kesyukuran dengan semua apa yang Winy ada.

Contohnya...

"Saya sangat bersyukur walaupun saya tidak makan di tempat yang mewah dan harganya mahal tapi saya masih cukup makanan untuk hari ini malah lebih dari cukup lagi"

What would we expect we get even bigger kalau benda sekecil makanan pun kita tidak bersyukur. Dan cakaplah apa pun yang kita mau cakap dengan yang mendengar, minta dengan Tuhan kita dengan apa pun kepercayaan yang kita amalkan.

Bercakap dengan dia seperti kita sedang memuji dan bercerita dengan kawan. Cos HE is the provider.

Kalau tak suka menulis boleh lah lukis juga.hehe gambarkan apa yang kita nak.

Terima kasih atas kesudian membaca ")


























Continue Reading

Friday, 12 October 2018

Kenapa Ada Yang Akan Tua Lebih Cepat Berbanding Yang Lain? | Winichelen Wongkin

KENAPA ADA YANG AKAN TUA LEBIH CEPAT BERBANDING YANG LAIN? | WINICHELEN


Pernah tak korang bila berkumpul dengan kawan-kawan, sepupu atau saudara mara yang sama umur tapi ada yang kelihatan lebih berusia dari usia yang sebenar?

Ada pula yang umurnya jauh lebih tua tetapi kelihatan lebih muda.

Haah tu semua atas sebab penuaan. We cant deny the fact yang kita semua akan tua.

Tetapi kenapakah ada yang akan tua lebih cepat dari usia?

Entri ni Winy nak kupas sedikit mengenai penuaan ni. Its not something we suppose to scared about instead we enjoy the process.

Secara amnya kita menjadi tua bila sel kita semakin tua. 

Penuaan bermula dari peringkat sel badan kita. Justeru, kesihatan sel tu sangat mempengaruhi usia badan kita. 

Bukan hanya usia tapi kesihatan sel juga sebenarnya sangat pengaruhi macam mana mood kita, macam mana rupa kita.

Dan punca utama kenapa sel kita semakin tua dan tidak sihat ialah di sebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas ini mampu memusnahkan DNA dalam sel kita. Malah menjadi penyebab kepada keradangan dalam sel. Inilah membuatkan sel kita semakin tua.

Siapa sangka hnya dari pemakanan kita akan mendapat radikal bebas juga.

Jadi apa yang kita patut buat untuk mengawal? 

Ini antara diet atau pemakanan yang boleh bantu sel menjadi lebih sihat dan mampu lambatkan penuaan.

1. Makanan yang organik dan tidak di ubah secara genetik 
2. Makan bahagian makanan yang mengandungi nutrien paling tinggi
3. Makan makanan yang mentah sebenarnya baik supaya dapat serap semua nutrien 
4. Makanan seperti ikan salmon, badam dan brokoli ialah antara makanan yang peling sihat untuk di makan.
5. Makan makanan yang tinggi antioksida untuk halang inflamsi dan membuang radikal bebas









Continue Reading

Monday, 1 October 2018

Hello Oktober | Winichelen Wongkin

HELLO OKTOBER | WINICHELEN

Pheww baru berkesempatan balik nak buka blog. Macam baru semalam sahaja bulan 9 kini dah masuk bulan ke-3 terakhir di tahun 2018.

Singkatnya masa kan.

Tapi boleh kata bulan sept yang lepas jadual Winy agak hectic. Mujur juga boleh masih boleh balance.

To be honest mungkin sebab biasa diri ni sibuk, jadi kalau tidak buat apa-apa rasa tidak lengkap. Kah!

Ada juga yang tanya macam mana Winy urus masa dengan personal life nak handle, kerja dan bisnes lagi.

First and foremost Winy akan pastikan tiap bulan ada TO DO LIST. Ni ibarat kompas untuk Winy. Bukan saja to do list untuk bulanan, Winy buat untuk mingguan dan harian juga. Buku nota sentiasa ada di mana pun Winy pergi.

Ada juga yang tanya macam mana ciri-ciri to do list yang baik.

Jawapan Winy untuk ini, to do list yang baik bila kita dapat buat semua.haha >< Memang akan ada rasa macam robot sebab kena ikut jadual tapi itu ikut kesesuaian dengan gaya hidup kita. But it doable. Trust me!

Kalau nak tambah sikit saja tapi dah cakap tak ada masa. Hmmm bagus lupakan niat mau buat to do list la ya. ahaha

Kita semua ada 24 jam tak ada kurang tak ada lebih, yang berbeza hanya la macam mana kita utilize aktviti harian kita.

Hmmm sampai kesudah pula mencarut yaa.khehee

K nanti Winy update lagi.

Adioss










Continue Reading

Friday, 7 September 2018

Kenapa Ostematrix Menjadi Pilihan | Winichelen Wongkin

KENAPA OSTEMATRIX MENJADI PILIHAN | WINICHELEN

Walaupun Ostematrix ni kalsium tapi percayalah langsung tak ada rasa susu langsung. Kalau yang tak suka minum susu tu konfem muncung panjang sedepa kan, tapi memang korang tak akan rasa punya.
Saiz pula comeii sangat sampai tak rasa pun lalu hat tekak tu. Teguk dengan air segelas ,ehh dah telan ke tidak eh? Haah tu la yang korang rasa.
Bila senang telan dan konsium tak da masalah nak konsisten ambik tiap hari kan. Kalau dah ambil tanpa culas tu baru nampak kesan.
Jangan di sangka yang comeii ni tak power. Formulanya sangat unik sebab ibarat di lapis dengan konkrit berbeza dengan bata blok saja.
Ada 8 sekawan dalam ni yang buatkan Ostematrix ni lagi menarik, penyerapan hingga tahap 99%.
Bukan tulang sahaja yang kuat, tapi SAKIT LUTUT, MIGRAIN, TEKANAN DARAH dan SEMBELIT semakin baik.
Opkos la senang hati kalau nak kuatkan tulang tapi titiba saja tiap kali masuk tandas mengalir deras paip tu kan 😆.
Melahap memalam pun pagi tu senyum lebar sebab konfem keluar.
Siapa nak tulang sihat pakej sihat usus dan saraf sekali meh la sunting Ostematrix yang tengah ada OFFER HARI MALAYSIA ni.

Ini antara feedback mereka yang mengambil ostematrix.

CC: S2u Families




Continue Reading

Tuesday, 4 September 2018

Hello September | Winichelen Wongkin

HELLO SEPTEMBER | WINICHELEN

Kemain saja tajuk kan padahal hari ni dah 4th Sept pun. haha

Nasib baik tidak habis Sept ni kan. Kalau dah hobi dan passion memang susah juga nak lupa. Sebenarnya tiap malam Winy akan buat to do list untuk update blog ni tapi semuanya separuh jalan saja. Draft berderet dah tak siap tulis.

ALASAN ja lebih. Ahaks

Seriously ada masa Winy tidak cukup tangan nak handle semua. But I love the biziness.

Mungkin sebab dari kecil Winy buat banyak kerja dalam 1 masa, bila masa lengang Winy jadi tak keruan.

Seawal umur 8 tahun hampir semua kerja di rumah Winy dan kaka buat Winy 8 tahun kaka dah 10, mama akan ke ladang dan dady juga taida di rumah.

Adik sorang tu Winy dan kaka la yang ganti-ganti jaga.

We will do our timetable guna kapur lukis di dinding. Mama nampak kena marah sebab conteng dinding.kahkah

Kalau Kaka yang pergi menoreh getah Winy jaga adik dan cuci piring.
Kalau dah masa pungut getah kaka pula yang jaga adik dan siapkan makanan.

We fought a lot. Like really a lot! haha Tapi naluri adik beradik tu memang ada in the end kalau kena marah pun nangis sama-sama juga.

Dan dari sana Winy memang suka buat TO DO LIST. Ini buat Winy lebih rasa teratur dan tidak banyak buang masa.

Sebelum akhiri hari tiap hari memang Wing akan buat to do list dulu. Esoknya tidak kelam kabut dan risau.

Kalau belum cuba boleh lah mula dari hari ni!

Salam sayang,
Winichelen Wongkin











Continue Reading

Friday, 24 August 2018

Macam Mana Nak Pilih Pencuci Muka Yang Baik | Winichelen Wongkin


MACAM MANA NAK PILIH PENCUCI MUKA YANG BAIK | WINICHELEN


Personally Winy juga dulu ada masalah untuk mencari pencuci muka. Sebabnya kena cari pencuci yang sesuai dengan kulit tu dah 1 hal, nak cari pula bahan-bahan yang tidak akan buatkan kulit muka alegi.

Sangatlah mencabar. Erghhh...

Bermula lah trial and error.

Tak pasti dah keberapa baru Winy jumpa yang sesuai.

Tapi kalau nak pilih pencuci muka ni pertama sekali kena kenali jenis kulit dahulu.

1. Berminyak
Cara nak tahu, cuci muka dan biarkan muka tanpa apa-apa dan lihat kalau dalam sejam minyak dah banyak maksudnya muka beminyak.

Cara paling mudah nak kenal pasti boleh gunakan tisu khusus untuk minyak muka itu.

2. Kering
Sama juga biarkan muka tanpa apa-apa dan lihat dalam sejam. Selalunya muka yang kering ini akan nampak kusam dan merekah. Bila letak tisu minyak itu juga tidak akan melekat kerana terlalu kering dan tidak berminyak.

3. Combination
Akan berminyak pada bahagian T zone dan kering di bahagian yang lain. Boleh kata yang ni sangat-sangatlah sensitif.

So untuk pilih pencuci pula, bagi yang berminyak kena cari pencuci yang oil based dan gel based. Pelik kan? tetapi ini berfungsi untuk menyeimbangkan minyak pada wajah dan menyuci dengan lembut.

Bagi yang berkulit kering pula kena cari yang berbuih atau liquid agar kelembapan kulit terjaga. Bahan seperti jojoba oil dan shea butter akan tingkatkan kelembapan. So lebih baik

Bagi yang combination itu gabungan gel dan oil sangat-sangatlah Winy rekemen agar kelembutan dan kebersihan muka lebih terjaga.

Kalau nak Winy rekemen pencuci muka terbaik semestinya dengan Youth Shaklee. Boleh ikuti pengalaman WIny sendiri menggunakan Youth cleanser ini.

TAKKAN CARI YANG LAIN!!
-------
Memang tidak boleh di sangkal lagi, cuci muka dengan cleanser ni memang muka sebersih-bersihnya!
MACAM MANA NAK PILIH PENCUCI MUKA YANG BAIK | WINICHELEN


Adalah waktu Winy terpaksa guna wet tissue untuk bersihkan muka sebab terpaksa tapi masih rasa 
muka tu macam ada something saja. Tangan mesti tidak menahan untuk pegang.

Dan bila balik rumah akan cucu dengan cleanser ni lagi sebab dalam ni dah 2 dalam 1.

Pakai mekap waterproof pun tanggal jugak. Suka tak?

Siap cuci muka terasa sangat segar sebab aroma dalam pencuci ni menenangkan.

Akan tanggalkan kulit mati secara lembut, sedang breakout pun tidak akan rasa sakit.

Nak rasa keajaibannya? Meh meh contact Winy. Confirm tak menyesal.

MACAM MANA NAK PILIH PENCUCI MUKA YANG BAIK | WINICHELEN


MACAM MANA NAK PILIH PENCUCI MUKA YANG BAIK | WINICHELEN


MACAM MANA NAK PILIH PENCUCI MUKA YANG BAIK | WINICHELEN


MACAM MANA NAK PILIH PENCUCI MUKA YANG BAIK | WINICHELEN


MACAM MANA NAK PILIH PENCUCI MUKA YANG BAIK | WINICHELEN


Continue Reading